Το 1930, έγινε στην Χίο ο πρώτος ελληνοτουρκικός ποδοσφαιρικός αγώνας μετά την καταστροφή της Σμύρνης και τα Μικρασιατικά μεταξύ ομάδων της Χίου και της Σμύρνης. Ο συμβολικής σημασίας αυτός ποδοσφαιρικός αγώνας δεν έμελλε να τελειώσει καθώς είχε διακοπεί στο 3ο λεπτό λόγω ισχυρής καταιγίδας, αποφασίστηκε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί!
Πρόκειται για αγώνα του Λαίλαπα , της πιο ισχυρής τότε ομάδας της Χίου- και όχι μόνο – και της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας που συνέστησαν οι Τούρκοι στη Σμύρνη, της Karsiyaka,που ήταν τοπική Πρωταθλήτρια : Πρίν 84 χρόνια λοιπόν, στις 7 Δεκεμβρίου του 1930, με πρωτοβουλία του Λαιλαπα, οι δύο ομάδες αποφασισαν να παιξουν στην Χίο σε μια προσπάθεια συμβολικής αποκατάστασης των σχέσεων. Ο αγώνας όμως είχε σταματήσει υποχρεωτικά το 3ο λεπτό, λόγω σφοδρής καταιγίδας.
Ο αρμόδιος της σημερινής ομάδας ”Λάιλαπας” κ. Γιώργος Βρίλης, βρήκε τα σχετικά έγγραφα αναφορικά με τον αγώνα που είχε ξεχαστεί.
Πρόσφατα, πηγαίνοντας στη Σμύρνη, ανέφερε το θέμα σε συνομιλητές του, λέγοντας ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η επιθυμία να ολοκληρωθεί ο αγώνας αυτός. Και πήρε θετική απάντηση. Έτσι αποφασίστηκε οι δύο ομάδες να βγουν ξανά στο γήπεδο και να ολοκληρώσουν τον αγώνα το Μάιο, ξεκινώντας από το 3ο λεπτό. Αναφορά στο θέμα κάνουν πολλές εφημερίδες της Σμύρνης.
Η ιστορία του αγώνα
Όπως διαβάζουμε στο όμορφο σάιτ της ιστορικής ομάδας της Χίου fclailapas "ο Λαίλαπας αρχικά ιδρύθηκε το 1926 στην περιοχή Ρεζάρι της Χώρας. Τα εντός έδρας παιχνίδια τότε παιζόντουσαν στα Μεζάρια, στο ίδιο σημείο που σήμερα είναι το Δημοτικό Στάδιο. Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας της, η ομάδα έγινε πολύ γρήγορα γνωστή στην περιφέρεια, λόγου της συμπεριφοράς την οποία επέδειξε τόσο εντός όσο εκτός των αγωνιστικών χώρων. Έτσι ήρθαν σύντομα και οι πρώτοι τίτλοι, ο πρώτος το 1928 και μερικοί ακόμη προπολεμικά, με αποτέλεσμα ο Λαίλαπας να είχε την φήμη μίας πολύ ισχυρής ομάδας στην Ελλάδα.
Την 7η Δεκεμβρίου του 1930, ο Λαίλαπας αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Σμύρνης, Καρσίγιακα σπορ σε φιλικό παιχνίδι στα Μεζάρια. Ο αγώνας αυτός είχε διπλή σημασία, αγωνιστική και πολιτική, διότι ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής ομάδας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την μετακίνηση των πληθυσμών είχαν επιδράσει όπως είναι φυσικό αρνητικά στις σχέσεις των δύο λαών. Όμως η διοίκηση της ομάδος έκανε ένα μεγάλο πρώτο βήμα στην βελτίωση των σχέσεων, όχι μόνο για την Χίο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο αγώνας είχε συμβολική σημασία ως προς την αποκατάσταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, πράγμα για το οποίο ο Λαίλαπας αισθάνεται πολύ περήφανος. Δυστυχώς λόγω κακοκαιρίας, ο αγώνας ο ίδιος αναβλήθηκε στα πρώτα 3 λεπτά της αναμέτρησης.
Διαλύθηκε και ξαναιδρύθηκε.Τα χρόνια που ακολούθησαν – συνεχίζει το σάιτ που δεν έχει ακόμα την είδηση για τον αγώνα – κατά την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία ήταν πολύ δύσκολα, πράγμα που οδήγησε σε μία προσωρινή διακοπή της αγωνιστικής λειτουργίας της ομάδος. Η ανασύσταση του συλλόγου ήρθε μετά από μία περίοδο σχετικής σταθερότητας στα τοπικά πρωταθλήματα που κατέληξε όμως δυστυχώς σε μία δεύτερη διακοπή της λειτουργίας του συλλόγου το 1982, αυτή την φορά όπως φαινόταν οριστικά. Και ερχόμαστε στο 2009 όπου κάποιοι νέοι φίλοι του ιστορικού συλλόγου από τη περιοχή, φάνηκαν πρόθυμοι να ξαναφτιάξουν το πάλαι ποτέ αθλητικό σύμβολο της περιοχής, και έτσι επανίδρυσαν το Α.Π.Σ Λαίλαπα Λειβαδίων".
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Πηγή:pentapostagma.gr