Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει παγκοσμίως μια αναμφισβήτητη στροφή τόσο των επιστημόνων όσο και της ευρύτερης αγοράς εργασίας προς τον ενεργειακό τομέα.
Το γεγονός αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον τομέα των Θαλάσσιων Κατασκευών για την εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο τομέας αυτός, προσανατολιζόμενος προς τα καινούρια δεδομένα και προσαρμοσμένος στις νέες ανάγκες, έχει πλέον να επιδείξει επιτεύγματα και εξελίξεις τόσο ραγδαίες και ποικίλες που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης όλων αυτών που ασχολούνται με συναφές αντικείμενο.
Την ανάγκη αυτή αφουγκράστηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πολυτεχνείο Κρήτης σχεδίασε ένα πρωτοποριακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης με τίτλο «Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές».
Ίδρυμα Συντονιστής είναι το Α.Π.Θ., ενώ τα συμπράττοντα Τμήματα/Ιδρύματα είναι: Α.Π.Θ.: Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Γεωλογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Νομικής, Πανεπιστήμιο Πατρών: Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών και Πολυτεχνείο Κρήτης: Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Το εν λόγω Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες 11 θεματικές ενότητες:
1. Σκοπός, Αποστολή και Χρήσεις Θαλασσίων Κατασκευών
2. Τεχνική και νομική οριοθέτηση ζώνης υλοποίησης θαλασσίων κατασκευών
3. Ανίχνευση, Όρυξη και Παραγωγή Υδρογονανθράκων
4. Καθορισμός και ψηφιοποίηση αιολικού δυναμικού, περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών και παραμέτρων χωροθέτησης ανεμογεννητριών
5. Απόδοση, Αυτόματος Έλεγχος και Αλληλεπίδραση Θαλασσίων Ανεμογεννητριών-Ηλεκτρικού Δικτύου
6. Κατηγορίες Θαλασσίων Κατασκευών
7. Αλληλεπίδραση Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Κατασκευών
8. Σχεδιασμός και Ανάλυση Θαλασσίων Κατασκευών
9. Κατασκευαστικές Μέθοδοι Θαλασσίων Κατασκευών
10. Επικινδυνότητα Θαλασσίων Κατασκευών
11. Αξιολόγηση και χρηματοδότηση επενδύσεων στην ανάπτυξη θαλασσίων κατασκευών
Στόχος του Προγράμματος, όπως διαφαίνεται και από τους τίτλους των θεματικών ενοτήτων, είναι η παροχή σύγχρονης/εξειδικευμένης γνώσης στα γνωστικά πεδία του σχεδιασμού, μελέτης, κατασκευής και εγκατάστασης θαλάσσιων έργων, τα οποία εξυπηρετούν ποικίλες ανάγκες, αλλά κυρίως τον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, οι παρεχόμενες γνώσεις σε ένα σημαντικό ποσοστό καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών στη μελέτη-κατασκευή τεχνικών έργων ανεξαρτήτως τύπου/χρήσης.
Η ημερομηνία έναρξης του πρώτου κύκλου διδασκαλίας είναι η 5η Μαΐου 2014.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Προγράμματος στο τηλέφωνο 2310 995936 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση pega@civil.auth.gr ή/και στις ιστοσελίδες: http://pega.auth.gr και www.civil.auth.gr
Πηγή: voria.gr