Ενταση επικράτησε τις απογευματινές ώρες σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας με τους κρατούμενους να αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Οι κρατούμενοι προχώρησαν σε στάσεις στις φυλακές του Κορυδαλλού, της Κέρκυρας και του Δομοκού, με την κατάσταση όμως να εξομαλύνεται γρήγορα, ενώ προχώρησαν και στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.
Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» αφού εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι «θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να μην περάσει ο νόμος-έκτρωμα».
Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την Παρασκευή 28 Μαρτίου, και ώρα 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια, «ενάντια στην πειθαρχική-απομονωτική φυλακή, στην κατάργηση των αδειών, των μεροκάματων, της ημι-ελεύθερης διαβίωσης, της επικοινωνίας».
Οι κρατούμενοι στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «τώρα που οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, ο συνωστισμός στις φυλακές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, η σίτιση και η θέρμανση είναι υποτυπώδεις, η φυλακή αυτή έρχεται να καταστείλει προκαταβολικά οποιαδήποτε σκέψη για διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης στη φυλακή».
Σημειώνουν ακόμα ότι «αν στο άκουσμα αυτό, κάποιος φαντάζεται φυλακή τύπου Αλκατράζ ή Γκουαντάναμο κάνει λάθος».
Αναλυτικά η ανακοίνωσή της «Πρωτοβουλίας» έχει ως εξής:
Φυλακή "υψίστης ασφαλείας" εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας, της ασφάλειας της χώρας και της ασφάλειας της φυλακής. Και αν στο άκουσμα αυτό, κάποιος φαντάζεται φυλακή τύπου Αλκατράζ ή Γκουαντάναμο κάνει λάθος.
Θα είναι μια φυλακή όπως οι υπόλοιπες, η οποία από τη στιγμή που θα αποκαλείται "τύπου Γ" θα σημαίνει ότι όποιος κρατούμενος βρεθεί σ' αυτήν χάνει δικαιώματα που είχε μέχρι σήμερα. Και συγκεκριμένα δεν δικαιούται άδεια ούτε ημιελεύθερη διαβίωση (θεσμοθετήθηκαν το 1989 με το νόμο 1851), δεν δικαιούται μεροκάματα (θεσμοθετήθηκαν το 1933 με το νόμο 5973), ενώ περιορίζεται το δικαίωμα στην επικοινωνία (αλληλογραφία, τηλέφωνο, επισκεπτήρια, επίσης θεσμοθετήθηκαν το 1989). Πρόκειται για την ταφόπλακα στα δικαιώματα των κρατουμένων.
Το τέλος της ιδέας του "σωφρονισμού", ο οποίος είχε ως θεμελιώδη αρχή ότι ο κρατούμενος στερείται μόνο την ελευθερία του. Και σε αυτή μπορεί να οδηγούνται σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι, αφού είναι στη διακριτική ευχέρεια του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και του υπουργείου, για το ποιοι θεωρούνται "επικίνδυνοι για την ασφάλεια της φυλακής". Δημιουργείται, λοιπόν, μια φυλακή μέσα στη φυλακή, που θα αποτελεί το φόβητρο για όποιον κρατούμενο διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ειδικά τώρα που οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, ο συνωστισμός στις φυλακές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, η σίτιση και η θέρμανση είναι υποτυπώδεις, η φυλακή αυτή έρχεται να καταστείλει προκαταβολικά οποιαδήποτε σκέψη για διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης στη φυλακή.
Οι διαθέσεις του υπουργείου φαίνονται και από το ότι διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα με το πρόσχημα της προτροπής σε στάση, ενόψει της ψήφισης αυτού του νόμου-έκτρωμα. Είναι στη λογική των προληπτικών συλλήψεων, των προληπτικών επιστρατεύσεων που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση προς πάσα κατεύθυνση. Έτσι και τώρα που οι κρατούμενοι θέλουν να ενημερωθούν για το τι πρόκειται να γίνει και να αγωνιστούν ενάντια στον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, διώκονται προληπτικά για να δεχθούν αδιαμαρτύρητα τη μοίρα που τους επιφυλάσσεται. Όμως, όσα δικαιώματα έχουν οι κρατούμενοι έχουν κερδηθεί με αγώνες. Και είναι πρώτα και κύρια στο χέρι των κρατουμένων, αλλά και όσων στέκονται στο πλευρό τους να μην περάσει αυτός ο νόμος. Διαφορετικά, όποιος βρίσκεται στη φυλακή θα θάβεται ζωντανός για δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα, χωρίς να βλέπει κανέναν ή να έχει την ελπίδα να είναι ξανά ελεύθερος.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων τάσσεται απέναντι σ' αυτή την πειθαρχική φυλακή και θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις να μην περάσει ο νόμος-έκτρωμα».
Πηγή: imerisia.gr