Home » , » ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Οριστικά στη Θεσσαλονίκη η έδρα του οργανισμού

ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Οριστικά στη Θεσσαλονίκη η έδρα του οργανισμού

Written By Unknown on Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 | 7:00 μ.μ.


Την οριστική λειτουργία της έδρας της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί η συμφωνία εκούσιας εισφοράς που υπέγραψε χθες η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τράπεζα να αποκτήσει έδρα σε ιδιόκτητο κτίριο. Η Παρευξείνια Τράπεζα (ή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου, όπως είναι το επίσημο όνομά της) είναι το μόνο διεθνές πιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός, δε, ότι την περίοδο της ίδρυσής της την έδρα της διεκδικούσαν η Κωνσταντινούπολη, η Σόφια και το Βουκουρέστι καταδεικνύει τη σημασία που έχει η παρουσία αυτής της διεθνούς τράπεζας στην πόλη.

ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος και φιλοξενούσα χώρα, είχε δεσμευτεί με τον ν. 2707/1999 ότι θα κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδράμει την τράπεζα στην απόκτηση με δωρεά, χρηματοδότηση, μίσθωση ή ενοικίαση εκείνου του καταστήματος που θα επιλέξει η τράπεζα». Από το 1999, ωστόσο, που ιδρύθηκε, η Παρευξείνια στεγάζεται σε εκμισθωμένο κτίριο...

Μέχρι το 2009, η ελληνική κυβέρνηση κάλυπτε το ποσό του ενοικίου, έχοντας καταβάλει συνολικά 4,8 εκατ. ευρώ. Με το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο, η χώρα μας σταμάτησε να καλύπτει αυτήν την υποχρέωσή της και μέχρι σήμερα το ενοίκιο (της τάξης των 700.000 ευρώ ετησίως) καταβάλλεται από την ίδια την τράπεζα. Τα μισθώματα που έχουν καταβληθεί συνολικώς μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα έμενε ουσιαστικά χωρίς μόνιμη έδρα. Σήμερα, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα αποφάσισε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον ιδρυτικό νόμο της Παρευξείνιας και να εξασφαλίσει μόνιμη έδρα για την τράπεζα. Έτσι, με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης, αποφάσισαν να ενισχύσουν την απόκτηση μόνιμων εγκαταστάσεων ως έδρας της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Μετά την έγκριση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ΚΥΑ (6537/ΔΟΟ 76 13 Φεβρουαρίου 2014) δημοσιεύτηκε στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και, κατόπιν τούτου, χθες υπογράφηκε η σχετική Συμφωνία Εκούσιας Εισφοράς της Ελλάδος με τη διοίκηση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου.

ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, η συμφωνία υπογράφεται «σε μια χρονιά που συμπληρώνονται 15 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και συνεισφοράς της στην ανάδειξη της πόλης σε οικονομικό και εμπορικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, το κτίριο που θα αποκτηθεί θα αποτελέσει σταθερό σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης με την τράπεζα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η τράπεζα, ως φορέας που συνενώνει ιστορικούς λαούς, δίνει λάμψη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και παίρνει λάμψη από τη μακραίωνη διαδρομή της πόλης στο ιστορικό διάβα των αιώνων. Αυτήν τη συνέργεια θελήσαμε να τονίσουμε και να ενισχύσουμε». Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, η Παρευξείνια θα αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας και, ταυτόχρονα, θα ελαττώσει τα ετήσια λειτουργικά της έξοδα κατά περίπου 700.000 ευρώ, από την εξοικονόμηση των ποσών των ενοικίων: «Πρόκειται για μια ενέργεια με θετικό αντίκτυπο και στο ενεργητικό, αλλά και στα αποτελέσματα χρήσης της τράπεζας» τόνισε ο κ. Μηταράκης, διατυπώνοντας την προσδοκία της κυβέρνησης για περισσότερες διαθέσιμες πιστώσεις του οργανισμού σε επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ιδρύματα όπως η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου τα έχει ανάγκη η περιοχή μας. Μια περιοχή που αντιμετωπίζει σειρά από δυσκολίες και προκλήσεις. Στο οικονομικό επίπεδο θα επιθυμούσαμε μια πιο ζωηρή ανάπτυξη και στο πολιτικό επίπεδο θα θέλαμε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Είμαι βέβαιος ότι η τράπεζα -και ως ηγεσία και ως στελεχιακό δυναμικό- θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις που υπάρχουν και στα δύο αυτά επίπεδα» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ Επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου έχει χρηματοδοτήσει δεκατέσσερα επενδυτικά σχέδια ελληνικών εταιρειών, τα οποία χρηματοδότησε με συνολικώς 240 εκατ. ευρώ.

Στο επενδυτικό σχέδιο που προετοιμάζεται φέτος για την περίοδο 2015-2018, το ποσό που αναμένεται να διατεθεί για επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ.) της τράπεζας, κυρία Ορσαλία Καλαντζοπούλου.

ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ Το συντομότερο δυνατόν η μεταστέγαση

«Η Θεσσαλονίκη είχε επιλεγεί ως έδρα της τράπεζας υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είχε εξασφαλίσει τη στέγασή της», επισημαίνει, μιλώντας στη «Μ», η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ.) της Παρευξείνιας Τράπεζας, κυρία Ορσαλία Καλαντζοπούλου. Σε αντίθεση με τη χώρα μας, η Τουρκία, που ανέλαβε την έδρα του πολιτικού σκέλους (δηλαδή, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας), παρείχε σχεδόν άμεσα ένα κτίριο για τη στέγασή του. Με καθυστέρηση 15 ετών, η Ελλάδα αποφάσισε να είναι συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις -κι αυτό, κατά την κυρία Καλαντζοπούλου, αποτελεί μια φωτεινή ψηφίδα, που προστίθεται στην εικόνα της χώρας μας προς το διεθνές περιβάλλον. Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή, που εδραιώνει οριστικά την παρουσία της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, δεν έγινε αποδεκτή με ομοθυμία από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα της Παρευξείνιας, καθώς κάποιοι εταίροι κωλυσιεργούν στην τελική έγκριση της Συμφωνίας Εκούσιας Εισφοράς... Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει από τον προϋπολογισμό τού υπουργείου Ανάπτυξης 3 εκατ. ευρώ φέτος και από 1 εκατ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, προκειμένου η Παρευξείνια Τράπεζα να αποκτήσει ιδιόκτητο ακίνητο (σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια). Για τη στέγαση των γραφείων της, η τράπεζα θα αναζητήσει κτίριο τουλάχιστον 5.000 τετρ. μ. (ήδη έχει γίνει μια πρώτη έρευνα αγοράς). Το τελικό συμβόλαιο για την αγορά οικοπέδου ή κτιρίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2016 και η μεταστέγαση θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Στο μεσοδιάστημα, τα ενοίκια θα συνεχίσουν να καταβάλλονται από την πλευρά της τράπεζας.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ Απελευθερώνονται κεφάλαια για επενδυτικές δραστηριότητες

«Η συμφωνία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να αποκτήσει μόνιμη έδρα και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που δαπανούσε για την ενοικίαση του χώρου σε επενδυτικές δραστηριότητές στην περιοχή» επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Παρευξείνιας, κ. Αντρέι Κοντακόφ. Όπως σημείωσε, «η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος είναι καίρια για τη λειτουργία της τράπεζας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις δραστηριότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα και να βοηθούμε τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Η τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι η διασφάλιση της οριστικής παραμονής τού «αρχηγείου» της Παρευξείνιας Τράπεζας σε ιδιόκτητα γραφεία στη Θεσσαλονίκη ενισχύει το κύρος της πόλης και τον ρόλο της ως σημείου αναφοράς στο οικονομικό γίγνεσθαι της νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας σημαντικά στην τοπική οικονομία: «Η παρουσία μιας διεθνούς επενδυτικής τράπεζας στην πόλη μας βοηθά σημαντικά προς την κατεύθυνση της άμεσης χρηματοδότησης αναπτυξιακών αναγκών, της χρηματοδότησης της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της κατεύθυνσης ξένων κεφαλαίων, ενώ βελτιώνει την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας ότι «εκτός από θέληση, απαιτούνται ιδιόκτητες, σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι αντάξιες μιας τράπεζας που, χρόνο με τον χρόνο, διευρύνει τις εργασίες της και απολαμβάνει της αναγνώρισης των μεγαλύτερων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών οργανισμών. Έχουμε το προνόμιο αυτή η τράπεζα να εδρεύει στη Θεσσαλονίκη».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου ιδρύθηκε το 1999, ως οικονομικός πυλώνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας (του οποίου μέλη, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία).

Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της τράπεζας, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της και, βεβαίως, η χώρα που τη φιλοξενεί. Οι μέχρι τώρα συνεισφορές της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Παρευξείνιας ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2018 θα έχουν αυξηθεί κατά επιπλέον 24 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 114 εκατ. ευρώ. Η αναλογία της στο προς καταβολή κεφάλαιο φτάνει τα 263 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η χώρα μας υποστήριξε την τράπεζα, καταβάλλοντας 4,8 εκατ. ευρώ για τα ενοίκια των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας της και συνεισφέροντας με 1,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας (για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη του οργανισμού).

Τα αποτελέσματα της τράπεζας είναι κερδοφόρα για ένατη συνεχόμενη χρονιά, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα στο μεν μακροχρόνιο επίπεδο σε A2 από A3 και στο δε βραχυχρόνιο σε Prime-1 από Prime-2, με σταθερές προοπτικές και στις δύο περιπτώσεις.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Πηγή:makthes.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger