Ιδιαίτερα «επιρρεπείς» στα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι Ελληνες. Στη χώρα μας κάθε χρόνο συμβαίνουν 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια έναντι 20.000 εμφραγμάτων, τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των εγκεφαλικών είναι ίσος με αυτόν τον εμφραγμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι βασικοί λόγοι γι’ αυτήν την «ιδιαιτερότητα» της χώρας μας είναι ότι ο πληθυσμός της γηράσκει, ότι δεν έχουν αναπτυχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε ειδικές μονάδες πρόληψης και αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και ότι οι Ελληνες είναι έντονα υπερτασικοί και μόλις ένας στους τρεις πάσχοντες έχει σωστά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση. Σε αυτήν την «αρνητική» εικόνα έρχεται να προστεθεί η οικονομική κρίση που κρατάει «δέσμια» την πρόληψη των καρδιαγγειακών, αφού όλο και περισσότεροι πάσχοντες εγκαταλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω κόστους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες με αφορμή το 29ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας (25-26 Απριλίου, Αθήνα, ξενοδοχείο Caravel) οι κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιος Ανδρικόπουλος, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ερρ. Ντυνάν», Δημήτριος Ρίχτερ, διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής και Κωνστ. Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το 12,9% των ασθενών δηλώνει ότι έχει εγκαταλείψει τη φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε, καθώς δεν μπορεί να καλύψει το υψηλό κόστος της. Το 53% των πολιτών δηλώνει ότι το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι μεγάλο (45%) ή δυσβάσταχτο (8%). Τα στοιχεία προέρχονται από μεγάλη έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του 9ετούς προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού κινδύνου» του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και στο οποίο έχουν συμμετάσχει ήδη περισσότεροι από 45.000 Ελληνες.
Κολπική μαρμαρυγή
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής στην Ελλάδα είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, το 3% των Ελλήνων πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, ποσοστό που υπερβαίνει το 10% μεταξύ των ατόμων άνω των 75 ετών. «Τα δεδομένα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί δείχνουν ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η πάθηση έχει πολύ υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, καθώς αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας και την κυριότερη αιτία ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, υπογραμμίζοντας τον αρνητικό ρόλο του καπνίσματος και της παχυσαρκίας. Ο καθηγητής προανήγγειλε ότι στο συνέδριο για πρώτη φορά εφέτος οι νεότερες οδηγίες στον τομέα της πρόληψης των καρδιαγγειακών θα είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, για την καλύτερη πληροφόρηση του Ελληνα κλινικού καρδιολόγου.
Πηγή: kathimerini.gr