Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακάλεσε την απόφασή του για τη λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς Γιουσουρούμ. Εξώδικο προς το δήμο από τον Εμπορικό Σύλλογο, που υποστηρίζει ότι η άδεια θα δίνεται πλέον από την περιφέρεια
Σταματά, πριν καλά - καλά αρχίσει, η λειτουργία της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς Γιουσουρούμ στην οδό Νικοφόρου Ουρανού. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακάλεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα, την απόφασή του για την λειτουργία του Γιουσουρούμ. Είχε προηγηθεί το εξώδικο που έστειλε στον δήμο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος από την αρχή είχε αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Οικονομικών Χασδάι Καπόν, «η απόφαση ανακαλείται και το θέμα θα επανέλθει μετά τις εκλογές, καθώς υπήρξε νέο νομοθετικό πλαίσιο». Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί μεταξύ άλλων ποιοι και πόσοι δικαιούνται μετά από κλήρωση να αποκτήσουν άδεια πωλητή, για πόσο καιρό θα ισχύουν αυτές, πόσες Κυριακές το μήνα θα μπορεί να λειτουργήσει και ποια είδη θα διακινούνται στην αγορά.
«Αν δεν τακτοποιηθούν κάποια ζητήματα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και οι ίδιοι οι πωλητές του παζαριού» τόνισε ο κ. Καπόν. Το θέμα της λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς θα πάει ξανά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και στη συνέχεια θα κατεβεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Από την πλευρά του, πάντως χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε προτείνει να μην ανακληθεί η απόφαση και να προχωρήσει κανονικά η λειτουργία του Γιουσουρούμ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού.
Το εξώδικο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Αντίθετος στη λειτουργία του Γιουσουρούμ είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος από τον περασμένη Δεκέμβριο εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη λειτουργία του παζαριού. Μετά τη συνεδρίαση προ ημερών της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το θέμα, απέστειλε εξώδικο στη δημοτική αρχή.
Όπως είπε, στη Voria.gr o πρόεδρος του ΕΣΘ Κωστής Χατζαρίδης, «η παραχώρηση του χώρου για τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς δεν ήταν νόμιμη αλλά και οι άδειες που δόθηκαν ήταν παράνομες». Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι οι άδειες που δίνονται, βάσει νόμου, πρέπει να ισχύουν για την επόμενη χρονιά, δηλαδή για το 2015 και παράλληλα δεν τηρήθηκαν μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις που αναφέρουν ότι μόνο 5% θα πρέπει να είναι Ρομά και υπόλοιποι πολύτεκνοι, άποροι, παλιννοστούντες, έμποροι που έκλεισαν τα καταστήματα τους.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζαρίδη, «μπορεί να εμφανίζεται ότι δίνεται η άδεια για τη λειτουργία του παζαριού στην Ομοσπονδία Ρομά, αλλά αυτοί την πρώτη Κυριακή που λειτούργησε, υπήρχε πινακίδα που έγγραφε «Γιουσουρούμ ΑΕ».
Ο Εμπορικός Σύλλογος, μέσω του εξωδίκου, προειδοποιούσε τη δημοτική αρχή πως σε περίπτωση που λειτουργούσε το Γιουσουρούμ όχι με τις νόμιμες διαδικασίες, θα ενημέρωνε τον εισαγγελέα.
Χατζαρίδης: Από την Περιφέρεια η άδεια για τις υπαίθριες αγορές
Το θέμα πάντως της λειτουργίας του Γιουσουρούμ φαίνεται να φεύγει από την αρμοδιότητα του δήμου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χατζαρίδη, με το νέο σχέδιο νόμο, ο οποίος είναι σε διαβούλευση, την άδεια για τις συγκεκριμένες αγορές θα δίνει πλέον η Περιφέρεια, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΘ, «αν τόσο επιμένει ο δήμος, να το δώσει στον Εμπορικό Σύλλογο και να βάζουμε εκεί συναδέλφους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και για 2-3 μήνες θα μπορούν να πωλούν τα εμπορεύματά που έχουν».
Σημειώνεται ότι το η Ομοσπονδία Ρομά είχαν ήδη κοινοποιήσει με φυλλάδια ότι θα λειτουργούσε το Γιουσουρούμ στις 13 Απριλίου και μετά τις 27 του ίδιου μήνα κάθε Κυριακή. Ωστόσο, μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν λειτούργησε η κυριακάτικη υπαίθρια αγορά.
Πηγή: voria.gr