Ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους στον ανακριτή δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικής εταιρείας, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με τις υπεραγορές αντιδραστηρίων στο ανοσολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία η ζημία του δημοσίου προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα πέντε χρόνων (2007-2012).
Βασική κατηγορούμενη στο σκάνδαλο είναι η 61χρονη τότε διευθύντρια του ανοσολογικού εργαστηρίου, εναντίον της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται το Δεκέμβριο του 2012 ύστερα από παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Λάμπρου Τσόγκα στο τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνοδεύτηκε με έφοδο των αστυνομικών στο εργαστήριο ανοσολογίας του νοσοκομείου. Προηγήθηκε καταγγελία γιατρού άλλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί είχαν κατασχέσει όλα τα παραστατικά για τις προμήθειες υλικών και συγκεκριμένα αντιδραστηρίων τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα αρχεία των εξετάσεων που έγιναν στο ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και της δίωξης που ακολούθησε στο συγκεκριμένο τμήμα αγοράστηκαν αντιδραστήρια σε τουλάχιστον εικοσαπλάσιο αριθμό από αυτά που απαιτούνταν για τις εξετάσεις που είχαν γίνει.
Εκτός των δύο ιδιοκτητών της συγκεκριμένης φαρμακευτικής κατηγορούμενος είναι και υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος απασχολούταν στο ανοσολογικό τμήμα, ακόμη και όταν απολύθηκε από την εταιρεία, και έφτασε σε σημείο να κάνει και ο ίδιος αναλύσεις με την απόλυτη ανοχή της ηγεσίας του εργαστηρίου σύμφωνα με τις κατηγορίες. Πάντως ποινικές ευθύνες αναμένεται να διερευνηθούν και για άλλη φαρμακευτική εταιρεία, που προμήθευε με αντιδραστήρια το συγκεκριμένο τμήμα.
“ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ”
Οι ιδιοκτήτες που απολογήθηκαν χθες στον ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, υποστηρίζοντας ότι, εφόσον έγιναν οι εξετάσεις για τις οποίες προμήθευσαν το νοσοκομείο με τα υλικά, η διαδικασία ήταν απόλυτα νόμιμη. Πάντως η συγκεκριμένη εταιρεία που εκπροσωπούσαν είχε προμηθεύσει μόνον με ένα μέρος των αντιδραστηρίων το ανοσολογικό, χωρίς το ύψος της ζημίας να έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Η εταιρεία αυτή είχε τοποθετήσει τον υπάλληλό της μέσα στο εργαστήριο, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία εξακολουθούσε να απασχολείται σε αυτό ακόμη και μετά την απόλυσή του από την εταιρεία. Οι κατηγορούμενοι είπαν στις απολογίες τους πως συνηθίζεται χειριστές μηχανημάτων, όπως υποστήριξαν πως ήταν ο υπάλληλος, να τοποθετούνται σε εργαστήρια νοσοκομείων και να πληρώνονται από τις εταιρείες για την απασχόλησή τους. Ωστόσο δεν γνώριζαν για ποιον λόγο εξακολουθούσε να παραμένει και μετά την απόλυσή του. Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: makthes.gr