Home » » Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Written By Salonikainfo on Πέμπτη 17 Απριλίου 2014 | 8:00 π.μ.


Με τις παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνεται λύση σε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης και περιορίζεται καταλυτικά η ρύπανση του Θερμαϊκού

Οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας, της ρύπανσης και της αφόρητης κατάστασης που επί δεκαετίες επικρατεί στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης (Βιομηχανική Περιοχή), δίνει η αναβάθμιση και ανασυγκρότηση της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ στη Σίνδο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας, η κακή λειτουργία της οποίας στο παρελθόν είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών των κατοίκων του Δήμου Δέλτα και είχε προκαλέσει ακόμη και κινητοποιήσεις, καθώς η περιοχή πνιγόταν στις δυσάρεστες οσμές και η ρύπανση ήταν ανυπολόγιστη.

Αποδέκτης των επεξεργασμένων εκροών είναι (και ήταν πάντα) και πάλι ο Θερμαϊκός Κόλπος με ενδιάμεσους αποδέκτες την Στραγγιστική Τάφρο Γέφυρας μέσω της παρακείμενης στραγγιστικής τάφρου. Σε αυτό το σημείο οι διαφωνίες από την τοπική κοινωνία συνεχίζουν να υφίστανται.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Δέλτα διαφωνεί με έγγραφό του με τη διάθεση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της μονάδας καθαρισμού στην παρακείμενη στραγγιστική τάφρο στη Σίνδο. Αιτία, όπως αναφέρει ο Δήμος, το γεγονός ότι «η μονάδα καθαρισμού αποβλήτων έχει δημιουργήσει στο παρελθόν πολλά προβλήματα οσμών, λόγω της πλημμελούς λειτουργίας της, με αποτέλεσμα κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων». Όμως έτσι κι αλλιώς οι ίδιες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν παραδεχτεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων «λειτουργεί με τεράστια προβλήματα και χωρίς άδεια λειτουργίας» επί σειρά ετών. Αυτό είχε επισημανθεί και προέκυπτε κι από τους ελέγχους της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα πλέον στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων να επιχειρείται βελτίωση της κατάστασης και ορθή λειτουργία της μονάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια έχει ήδη επιβάλει επί σειρά ετών πρόστιμα στην ΕΥΑΘ και στην ΕΤΒΑ «για ρύπανση του περιβάλλοντος και παράβαση των περιβαλλοντικών όρων», καθώς σε σχεδόν το σύνολο των μετρήσεων διαπιστωνόταν διαρκώς ρύπανση εκτός των ορίων.

Πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι στη νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων η παρέμβαση που θα γίνει περιλαμβάνει και τη μονάδα καθαρισμού, που συνδέεται με τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων του Πάρκου Υδροβόρων Μονάδων. Σημαντικό επειδή όπως παρατηρούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες η συγκεκριμένη μονάδα «ανέκαθεν κατά παράβαση διαθέτει τα επεξεργασμένα απόβλητα στον Θερμαϊκό διότι για διάφορους κατασκευαστικούς λόγους δεν αποπερατώθηκε ο αγωγός που θα την συνέδεε με την ΕΕΛΘ (βιολογικός καθαρισμός) η οποία ήταν ο τελικός αποδέκτης».

Τέλος σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση αναμένεται να μπει με την έγκριση της αναβάθμισης και ανασυγκρότησης της μονάδας, ώστε επιτέλους να συμμορφωθεί η ΒΙΠΕ στους κανόνες ορθής λειτουργίας, να μη ρυπαίνει και επίσης να κατασκευαστούν απαιτούμενες υποδομές για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν στη μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων των βυρσοδεψείων (είναι από τα πλέον ρυπογόνα) και στη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων, που εξυπηρετεί όλες τις βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ. Στη μονάδα καθαρισμού αποβλήτων θα γίνουν τροποποιήσεις και θα αλλάξει ο αποδέκτης.

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται έχουν ως στόχο την βελτίωση της αποδοτικής λειτουργίας της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων, ώστε να επιτυγχάνονται τα αποδεκτά όρια για τη νόμιμη διάθεση των επεξεργασμένων εκροών στον Θερμαϊκό Κόλπο με ενδιάμεσους αποδέκτες την Στραγγιστική Τάφρο Γέφυρας και προηγουμένως της παρακείμενης στραγγιστικής τάφρου.

Βάσει της μελέτης που έγινε, όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις, το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στο Θερμαϊκό θα είναι δραματικά μειωμένο σε σχέση με το σημερινό.

Πηγή:  voria.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger