Home » » Η επόμενη ημέρα για τη Μεβγάλ κάτω από την ομπρέλα της Δέλτα

Η επόμενη ημέρα για τη Μεβγάλ κάτω από την ομπρέλα της Δέλτα

Written By Salonikainfo on Σάββατο 26 Απριλίου 2014 | 11:00 π.μ.


Τα προβλήματα ρευστότητας έφεραν ξανά στο ίδιο τραπέζι, την περασμένη Τετάρτη, τους παλιούς μετόχους της Μεβγάλ, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά στην...κεφαλή του τραπεζιού, βρίσκονταν ο νέος μεγαλομέτοχος της βιομηχανίας, ο επικεφαλής της Vivartia και, της Δέλτα Τροφίμων Α.Ε, που πλέον, βάσει προσυμφώνου, ελέγχει το 57,8% της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας.

Τα πράγματα για τη Μεβγάλ, είχαν φθάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο και η λύση για την επιβίωση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας που είχαν ιδρύσει το 1950 οι Κωνσταντίνος Χατζάκος και Χρήστος Χατζηθεοδώρου, δόθηκε από τη Δέλτα και από τις πιστώτριες Τράπεζες.

Η πλευρά Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, πουλάει τελικά το 43% των μετοχών της για 4,5 εκατ. ευρώ(το 2010 το μεταβίβαζε για 57 εκατ. ευρώ). Η πλευρά Νίκης Χατζάκου – Δημήτρη Συμεωνίδη έχει στην κατοχή της ποσοστό 28%, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και, όπως πληροφορείται η Voria.gr, δεν αποκλείει την πρόταση που της έγινε για να πουλήσει(ακόμη δεν υπάρχει σχετική επιβεβαίωση). Η δε πρώην πρόεδρος Μαίρη Χατζάκου, που είχε μεταβιβάσει μερίδιό της στην ...καλή εποχή, κατέχει σήμερα μετοχικό πακέτο 13,6% και επανέρχεται μετά από οκτώ χρόνια στη διοίκηση της εταιρείας, στο θέση της προέδρου και μάλιστα σαν εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες(Eurobank, Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς) όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, επέβαλαν όρους σε επίπεδο μάνατζμεντ, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, με μετατροπή των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και η έκδοση κοινοπρακτικού μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Η Μεβγάλ, που από το 2006, ήταν στο... περίπου, στην αγκαλιά της Δέλτα, περνάει πλέον κάτω από τον έλεγχο της Δέλτα Τροφίμων ΑΕ, μετά την υπογραφή προσυμφώνου πώλησης του 43% των μετοχών, που ανήκει στην οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου. Έτσι, η Δέλτα, με το που θα περάσει η συμφωνία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, βρίσκεται να κατέχει το 57,8% της εταιρείας.

Στις εξελίξεις, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι τράπεζες οι οποίες, για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δανεισμού απαίτησαν στο δ.σ. να εκπροσωπείται το 67% των μετοχών της εταιρείας. Η κ. Μαίρη Χατζάκου επέστρεψε στο γραφείο της και, θα πρέπει από δω και στο εξής να συνεργαστεί με τον κ. Παπαδάκη Πέτρο, ο οποίος θα είναι διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος, παρότι βρίσκεται εκτός της ομάδας των μετόχων.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τη Μεβγάλ, που εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια της Δέλτα Τροφίμων και του ομιλου Vivartia, μένει να φανεί στο επόμενο διάστημα, τώρα μάλιστα που στόχος είναι η σωτηρία της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι με στοιχεία 2012, η Μεβγάλ είχε μείωση στις πωλήσεις(στα 173 εκατ. ευρώ), ζημίες και συνολικές υποχρεώσεις 153 εκατ. ευρώ. Τα δάνειά της σήμερα, υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, και το 2013 έκλεισε με ζημίες.

Πηγή:  voria.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger