Home » » Εκκίνηση από το... παρελθόν

Εκκίνηση από το... παρελθόν

Written By Salonikainfo on Σάββατο 31 Μαΐου 2014 | 6:30 μ.μ.

Το στάδιο όπου γράφτηκε με ολόχρυσα γράμματα ο επίλογος της πιο γλυκιάς ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα γίνει απόψε η αφετηρία ενός νέου συναρπαστικού ταξιδιού της εθνικής μας ομάδας, με τελικό προορισμό τα γήπεδα της Βραζιλίας, σε δύο εβδομάδες από τώρα. Στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας, λοιπόν, το λαμπερό ραντεβού της Πορτογαλίας και της Ελλάδας δεν είναι απλώς το πρώτο φιλικό παιχνίδι των δύο ομάδων στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, αλλά και μια άτυπη ρεβάνς του αξέχαστου τελικού του Euro 2004, στο ίδιο γήπεδο όπου δέκα χρόνια νωρίτερα ο Οτο Ρεχάγκελ και τα παιδιά του υπέγραψαν τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη μαγική βραδιά της 4ης Ιουλίου του 2004; Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1 με το γκολ του Αγγελου Χαριστέα, με την εθνική μας ομάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και εκατομμύρια Ελληνες να ξεχύνονται στους δρόμους για να ζήσουν με τα μάτια ανοιχτά ένα απίστευτο όνειρο. Εκείνο το αξέχαστο βράδυ θα αναβιώσει απόψε (21.30) στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας, με παρόντες μόλις δύο από τους πρωταγωνιστές του τελικού, τον Κώστα Κατσουράνη και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στο ρόστερ των αποψινών μονομάχων βρίσκονται άλλοι δύο ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής, που δεν είχαν αγωνιστεί, όμως στον τελικό: ο Γιώργος Καραγκούνης λόγω τιμωρίας και ο Ελντερ Πόστιγκα για λόγους τακτικής.

Αν και η Πορτογαλία είναι σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από την Ελλάδα, με παίκτες και προπονητές πρώτου μεγέθους και πολλές κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων από τις ομάδες της σε συλλογικό επίπεδο, η Εθνική μας έχει χτίσει απέναντι της μια ευνοϊκή παράδοση.

Ο τελικός του Euro δεν ήταν μια φωτοβολίδα, αλλά είχε προηγούμενο και ανάλογη συνέχεια, με την Ελλάδα να μετρά 5 νίκες, 4 ήττες και 4 ισοπαλίες σε 13 επίσημους ή φιλικούς αγώνες με την Πορτογαλία. Η εθνική μας την είχε νικήσει και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης του 2004, ενώ με το ίδιο σκορ (2-1) είχε επικρατήσει ξανά και στις 26 Μαρτίου του 2008 επί γερμανικού εδάφους, σε ένα φιλικό που είχε και τότε τον χαρακτήρα μιας άτυπης ρεβάνς του τελικού.

Το αποψινό ραντεβού έχει ακόμα πιο λαμπερό χρώμα, γιατί γίνεται στο ίδιο γήπεδο, σχεδόν δέκα χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ που γράφτηκε η Ιστορία.

Οπως για κάθε επαγγελματία προπονητή όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την εθνική ομάδα της χώρας του, έτσι και για τον Φερνάντο Σάντος ο αποψινός αγώνας γεννά αντιφατικά συναισθήματα που θα ήταν σαφώς πιο έντονα αν το ματς δεν ήταν φιλικό αλλά επίσημο και κρίσιμο.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για ένα σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, διότι είναι το πρώτο φιλικό που δίνουν λίγο πριν μπουν στην τελική ευθεία για τα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο χρόνος είναι πλέον πιεστικός κι όποιος καταφέρει να τον αξιοποιήσει, θα έχει ένα παραπάνω λόγο να νιώθει πιο κοντά στην επιτυχία.

Η Λισσαβώνα είναι ο πρώτος σταθμός για την Εθνική μας καθ’ οδόν για τη Βραζιλία. Εκτός από τον αγώνα με την Πορτογαλία, έχει ακόμα δύο τεστ πριν από το Μουντιάλ, με αντιπάλους στις ΗΠΑ τη Νιγηρία (Τετάρτη 4 Ιουνίου) και τη Βολιβία (7 Ιουνίου), δύο ομάδες με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την Ακτή Ελεφαντοστού και την Κολομβία αντίστοιχα που θα τις αντιμετωπίσει στον όμιλό της. Και οι δύο αγώνες θα γίνουν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του τουρνουά «Road to Brazil» που ξεκίνησε από χθες.

Το ματς με τη Νιγηρία θα γίνει στο στάδιο PPL Park στο Τσέστερ της Φιλαδέλφειας και αυτό με τη Βολιβία στη Red Bull Arena στο Χάρισον του Νιου Τζέρσεϊ, παρουσία χιλιάδων ομογενών.

Πηγή:  kathimerini.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger