Home » » Η μνηστή του Κλούνι και ο... αρχιπράκτορας του Καντάφι

Η μνηστή του Κλούνι και ο... αρχιπράκτορας του Καντάφι

Written By Salonikainfo on Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 | 5:00 μ.μ.

Η Αμάλ Αλαμουντίν θα υπερασπιστεί τον Αμπντάλα αλ Σενούσι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, η Αμάλ Αλαμουντίν έγινε ευρέως γνωστή ανά την υφήλιο εξαιτίας της κοινοποίησης της σχέσης της με τον διάσημο σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνι. Σύντομα, όμως, η εντυπωσιακή 36χρονη δικηγόρος είναι πιθανό να επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των περιοδικών όλου του κόσμου, όχι ως η εκλεκτή της καρδιάς του γοητευτικού ηθοποιού αλλά ως η συνήγορος του Αμπντάλα αλ Σενούσι, του διαβόητου επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Αλ Σενούσι βαρύνεται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε τη δίωξή του, η δίκη του επρόκειτο να διεξαχθεί στη Χάγη, εκτός και αν η Λιβύη παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης στην επικράτειά της. Τον Οκτώβριο η Λιβύη έλαβε τη σχετική άδεια με αποτέλεσμα η δίκη του Αλ Σενούσι να αρχίσει, δίχως όμως αυτός να έχει συναντηθεί με κανέναν από τους συνηγόρους του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Αλαμουντίν.

«Δημιουργήθηκε ένα επικίνδυνο νομικό προηγούμενο» δήλωσε η ίδια στον «Ομπζέρβερ», καθώς «το ΔΠΔ δεν έλαβε υπόψη ότι η Λιβύη δεν μας επέτρεψε να συναντηθούμε με τον Αλ Σενούσι ούτε μία φορά». Η έφεση κατά της απόφασης του ΔΠΔ ενδέχεται να πλήξει ανεπανόρθωτα το ίδιο το δικαστήριο, καθώς αυτό ιδρύθηκε με στόχο να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υποστηρίζοντας τη Λιβύη στην υπόθεση Αλ Σενούσι, το ΔΠΔ κινδυνεύει να αμαυρώσει τη φήμη του. Αυτό που καλείται τώρα να υπερασπιστεί η Αλαμουντίν δεν είναι τόσο τα δικαιώματα του Αλ Σενούσι όσο το κύρος του δικαστηρίου που ενέκρινε τη διεξαγωγή μιας δίκης - άρχισε τον προηγούμενο μήνα - την οποία καταγγέλλουν ως παράτυπη και η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια και Δικαστήριο της Αφρικανικής Ενωσης.

Ενοχο παρελθόν Δικαστήριο της Γαλλίας έχει καταδικάσει ερήμην τον Αμπντάλα αλ Σενούσι για την ανατίναξη ενός γαλλικού επιβατικού αεροσκάφους το 1989, ενώ η αστυνομία της Σκωτίας πρόκειται να τον ανακρίνει ως εγκέφαλο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λόκερμπι το 1988.

Πηγή: tanea.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger