Home » » Θεσσαλονίκη: «Ανοιγμα» επαγγελματιών στην αγορά των Βαλκανίων

Θεσσαλονίκη: «Ανοιγμα» επαγγελματιών στην αγορά των Βαλκανίων

Written By Salonikainfo on Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 | 1:00 μ.μ.

Στρατηγικό άνοιγμα αλλά και πιο ενεργό ρόλο στην αγορά των Βαλκανίων επιχειρεί να παίξει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος (ΣΕΕ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Ηδη τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 250 διερευνητικές επαφές με επιμελητήρια, φορείς, ενώσεις και ισχυρούς οικονομικούς συνδέσμους επτά βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ), ρίχνοντας γέφυρες εμπορικής συνεργασίας αλλά και επιδιώκοντας το «ξεκλείδωμα» νέων επιχειρηματικών δρόμων.

Οι προσπάθειες αυτές έρχονται να προστεθούν στο ήδη ανοδικό κλίμα που αποτυπώνεται και στις διανυκτερεύσεις Βαλκάνιων τουριστών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και το καλοκαίρι στη Χαλκιδική αλλά και στην πολιτική εξωστρέφειας που εφαρμόζει η διοίκηση Μπουτάρη στον τουρισμό από το 2010. Την ίδια ώρα, ευκαιρίες ανάπτυξης προς τις χώρες της Βαλκανικής διανοίγει και η τακτική σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια, το Βελιγράδι και τη Σόφια.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται κατ' ιδίαν συναντήσεις των ενδιαφερομένων, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τομείς συνεργασίες και κοινών δράσεων. Βιομηχανία, εξαγωγές, τουρισμός, κατασκευές, διαχείριση ακινήτων, νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελούν τους τομείς οι οποίοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων μεταξύ των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης αλλά και επιχειρηματιών από τα Βαλκάνια.

«Οι επενδύσεις αποτελούν το μοναδικό ασφαλή δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των χωρών μας και των κοινωνιών μας. Οι Ελληνες επιχειρηματίες καινοτομούν, δημιουργούν ευκαιρίες εργασίας και αποτελούν μέρος της Ελλάδας της ελπίδας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρίνος, με αφορμή την επιχειρούμενη διείσδυση στις γειτονικές χώρες. Η διαμεσολάβηση αυτή, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, δεν υποκαθιστά καμία άλλη ενέργεια συνεργασίας που επιδιώκει η χώρα με τα Βαλκάνια, αλλά αποτελεί μια συμπληρωματική ενέργεια για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.

Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ θετικό και υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια νέων σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων από την Τουρκία που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για ακίνητα-φιλέτα, κυρίως σε τουριστικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι υπάρχει περιθώριο και για περαιτέρω αλλαγές προς όφελος των επιχειρηματιών επενδυτών σε κάθε επίπεδο, θεσμικό κοινωνικό και δομικό, για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ατού το Λιμάνι

Η στροφή της Θεσσαλονίκης στη βαλκανική αγορά δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, η Ελλάδα και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, μπορούν να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην περιοχή. Παράλληλα το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη φυσική διέξοδο στο Αιγαίο της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η θέση και ο όγκος του ήδη διερχόμενου εμπορίου, η σύνδεσή του με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο διαμορφώνουν βαθμιαία τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάδειξη της πόλης ως κομβικό, εμπορικό - διαμετακομιστικό κέντρο της περιοχής.

Οι διανυκτερεύσεις

Στις αγορές των Βαλκανίων «ποντάρουν» και οι τουριστικοί παράγοντες της Κεντρικής Μακεδονίας για την αύξηση των εσόδων και της κίνησης τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν (Μάιος - Οκτώβριος), καθώς οι συγκεκριμένες αγορές «διοχετεύουν» με επισκέπτες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και δίνουν «ζωή» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες, που κυριολεκτικά ζουν από τον τουρισμό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το 2013 οι διανυκτερεύσεις των Σλοβένων στην πόλη αυξήθηκαν κατά 84%, των Ρουμάνων 57%, των Σέρβων 38%, των Σκοπιανών 16,5%, των Αλβανών 12% και των Βούλγαρων 10%.

Πηγή:  agelioforos.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger