Home » , » Τι «σκουπίζει» η Αλκίππη από τον Θερμαϊκό (φωτο)

Τι «σκουπίζει» η Αλκίππη από τον Θερμαϊκό (φωτο)

Written By Unknown on Τρίτη 1 Ιουλίου 2014 | 7:00 π.μ.

Το αντιρρυπαντικό σκάφος περισυνέλεξε από τον Θερμαϊκό και παράκτιους χώρους ποσότητα απορριμμάτων ίση με 130 κυβικά μέτρα. Τι συμβαίνει με τα νεκρά ποντίκια

Πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδάκια ποτών, σακούλες ακόμα και ρούχα «σκουπίζει» μεταξύ άλλων καθημερινά η «Αλκίππη» από τον Θερμαϊκό κόλπο.

Μόνο τον μήνα Μάϊο, το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος περισυνέλεξε από την επιφάνεια της θάλασσας και παράκτιους χώρους ποσότητα απορριμμάτων ίση με 130 κυβικα μέτρα.

Όπως αναφέρεται στην 2η Μηνιαία Έκθεση Προόδου, της εταιρείας North Aegean Slops, που συντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των εργασιών, «η ποσότητα αυτή θεωρείται σημαντική, δεδομένης της έκτασης της ρύπανσης και της αισθητικής αλλοίωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει στην παράκτια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι εργασίες προστασίας και καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου από την «Αλκίππη» συνέβαλαν αποτελεσματικά και πρακτικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και καταπολέμηση του φαινομένου των επιπλεόντων ρυπογόνων απορριμμάτων, προστατεύοντας και αποκαθιστώντας την αισθητική εικόνα και αξία της παραλιακής ζώνης της πόλης και των παράκτιων περιοχών του κόλπου. Σύμφωνα με την 2η Μηνιαία Έκθεση Προόδου, το συγκεκριμένο χρονικό διάστηκα - 1η έως 31 Μαϊου – στην περιοχή εργασιών δεν εντοπίστηκε κηλίδα πετρελαίου ή άλλης επιβλαβούς ουσίας.





Τον Απρίλιο, όπου ξεκίνησε η μάχη της «Αλκίππης», τα σκουπίδια που περισυνελλέγησαν ήταν πολύ περισσότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού κόλπου Νικολέτα Τσικώτη, η μέτρηση από τον συγκεκριμένο μήνα δεν μπορεί να είναι ενδεικτική καθώς για πολύ καιρό ο Θερμαϊκός κόλπος δεν καθαριζόταν.

Οι εργασίες του αντιρρυπαντικού σκάφους επικεντρώνονται στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα, από το λιμάνι έως το Μέγαρο Μουσικής, λόγω της παρουσίας και συγκέντρωσης καθημερινά επιπλεόντων απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση το Μάϊο, περισυλλέχθηκαν διάφορα είδη απορριμμάτων, όπως:

• πλαστικά μπουκάλια
• υπολείμματα τροφών
• κομμάτια ξύλου και πλαστικών
• βαρέλια και μπιτόνια
• νεκρά φύκη και καλάμια
• πλαστικές σακούλες
• υπολείμματα ρουχισμού και συσκευασιών
• τενεκεδάκια τροφών και ποτών
• επιπλέουσες λασποιλύες





Όλα τα συλλεχθέντα απορρίμματα διατέθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση. Πάντως κάποιες ημέρες στην επιφάνεια του Θερμαϊκού οι περιπατητές έρχονται αντιμέτωποι με την αποκρουστική εικόνα των νεκρών ποντικιών. Όπως εξηγεί στη Voria.gr η κ. Τσικώτη η εμφάνιση των τρωκτικών στον κόλπο συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες. «Μετά από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα ποντίκια που είναι μέσα στους αγωγούς πνίγονται και εκβράζονται στον Θερμαϊκό κόλπο» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποτρέπουμε αυτό το φαινόμενο, αλλά προσπαθούμε να το αντιμετωπίζουμε άμεσα».

Το έργο «αντιρρύπανση και καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου» βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2014 μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Υλοποιείται έξι φορές την εβδομάδα, για έξι ώρες ημερησίως. Όταν απαιτείται, η Αλκλίππη» βγαίνει δυο φορές στη διάρκεια της ημέρας, ενώ όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη καλύπτει και τον ευρύτερο άξονα του Θερμαϊκού, δηλαδή από την Αγία Τριάδα μέχρι το δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.

Πηγή:  voria.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger