Home » » Λύση για το ιδιωτικό χρέος σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αναζητά η κυβέρνηση

Λύση για το ιδιωτικό χρέος σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αναζητά η κυβέρνηση

Written By Salonikainfo on Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 | 8:27 π.μ.

Συνολική λύση για το ιδιωτικό χρέος, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το χρέος προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναζητά η κυβέρνηση.

Όπως συμφωνήθηκε μετά τη συνεδρίαση για το ιδιωτικό χρέος με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, εκπροσώπων της ΤτΕ και της ΕΕΤ και εκπροσώπων της τρόικας, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει μέχρι τις 15 Αυγούστου 2014 μία μελέτη για την εξωδικαστική επίλυση του ιδιωτικού χρέους, καταρχήν των επιχειρήσεων αλλά δευτερευόντως και των φυσικών προσώπων.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε σε βάρος των εντίμων ανθρώπων», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σημείωσε ότι «κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά».

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου μετά τη συνεδρίαση.

Σήμερα, στην ίδια συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν ακόμη, μία μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μία μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία.

Όπως αναφέρθηκε από στέλεχος του υπουργείου, το πτωχευτικό δίκαιο είναι πλέον μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Ενδεικτικό είναι, σε ό,τι αφορά στον νόμο Κατσέλη, ότι το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται μετά από 10 χρόνια».

Αλλεπάλληλες συναντήσεις έχουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς «επιταχύνονται» οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη.

Νωρίτερα, συναντήθηκαν με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, ενώ αυτή την ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας μετέχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).

Στη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας στη συνεδρίαση του ΕΒΕΑ , απαντώντας σε ερωτήσεις επιχειρηματιών, έχει συναντηθεί πρόσφατα με τους συστημικούς τραπεζίτες, διότι γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισής τους θα χαριστούν λεφτά.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς «επιταχύνονται» οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι συνάντηση με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, ενώ στις 12:00 οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).

Στις 14.00, προβλέπεται συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, στις 15.00 με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Ενδέχεται, να ακολουθήσει (στις 18.00) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, ενώ κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή:  e-typos.com
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger