Home » » Οικοδόμηση με "αντιπαροχή". Οι συνεταιρισμοί δίνουν γη και κερδίζουν το δικαίωμα να χτίσουν

Οικοδόμηση με "αντιπαροχή". Οι συνεταιρισμοί δίνουν γη και κερδίζουν το δικαίωμα να χτίσουν

Written By Unknown on Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 | 2:30 μ.μ.

Τι προβλέπει το σχέδιο ανάπτυξης του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών στην Αττική, που θα αποτελέσει πρότυπο για το πώς θα χτίσουν τα περίπου 600.000 μέλη των λοιπών συνεταιρισμών

Λύση πιλότο για όλους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς θα αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Πικερμίου και Νέου Βουτζά, σύμφωνα με τα Νέα.

Η δυσκολία αυτής της περίπτωσης έγκειται στο γεγονός, ότι συνυπάρχουν πολλά και διαφορετικά καθεστώτα, στην έκταση των 6.116 στρεμμάτων, όση είναι περίπου η έκταση του Ελληνικού, βρίσκεται η Ζώνη Αστικού Αναδασμού Πικερμίου Ραφήνας, η Α' Ζώνη Προστασίας Πεντελικού, η Α' Ζώνη Προστασίας Αρχαιολογίας και οι δασικές εκτάσεις.

Στην πραγματικότητα, στην περιοχή υπάρχουν ιδιοκτησίες τεσσάρων οικοδομικών συνεταιρισμών: των Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), του ΑΠΟΣΠΟΤΕ (του ΟΤΕ), της Ολυμπιακής Στέγης, του Φοίνικα αλλά και μικρο-ιδιοκτητών.

Οι εκτάσεις αγοράστηκαν από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς πριν από το 1975 και αφορούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στις 3.000 οικογένειες. Σε αυτές τις εκτάσεις, η όποια οικοδομική δραστηριότητα μέσα στα δάση πάγωσε με το Σύνταγμα του '75.

Τώρα, η λύση δίνεται μέσα από το νομοσχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία, για τη διευθέτηση των επιμέρους λεπτομερειών.

Η λύση για τον ΑΟΟΑ και τους άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς θα αποτελέσει τον μπούσουλα, για το πώς θα μπορούν να χτίσουν τα περίπου 600.000 μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούν, ότι πρόκειται για ένα μοντέλο "ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με παράλληλη αύξηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου".

Για την περίπτωση του ΑΟΟΑ, σε πρώτη φάση θα αρχίσει η απόδοση των προστατευόμενων εκτάσεων στο Δημόσιο, αφού πρώτα οι ιδιοκτήτες τους τις αναδασώσουν. Αφού υλοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε οι ιδιοκτήτες μπορούν να χτίσουν στο καθαρό κομμάτι που θα απομείνει.

Νέο Δάσος

Στην έκταση των 6.116 στρεμμάτων που εκτείνονται οι συνεταιρισμοί, τα καθαρά κομμάτια είναι 2.290 στρέμματα και τα δασικά 2.074 στρέμματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, το 50% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 3.058 στρέμματα θα αποδοθούν αναδασωμένα στο Δημόσιο.

Από τα υπόλοιπα που απομένουν, μόνο το 50% μπορεί να γίνει κατοικίες και ό,τι απομείνει θα πρέπει να γίνει κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, ότι εκτός από την κατοικία θα μπορούν να συνυπάρχουν κι άλλες ήπιες χρήσεις, που επιτρέπονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι το 0,4 για την κατοικία. Το ύψος των κτιρίων θα είναι 7,5 μέτρα αλλά μπορεί να προστεθεί κι άλλο 1,5 μέτρο, αν πρόκειται να κατασκευαστεί στο κτίριο στέγη.

Πώς θα γίνει η μοιρασιά

Σήμερα, η έκταση είναι κατακερματισμένη μεταξύ των οικοδομικών συνεταιρισμών και των μικροϊδιοκτητών. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, το πώς θα γίνει η αναδιανομή, θα αποφασιστεί από το 75% των συνδικαιούχων οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν επίσης και την απόφαση να παραχωρηθεί το 50% της έκτασης στο Δημόσιο. Δηλαδή, οι συνδικαιούχοι θα μοιράσουν μεταξύ τους το καθαρό κομμάτι που θα απομείνει.

Πηγή:  news247.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger