Home » » Προτάσεις του ΙΚΑ για ρύθμιση οφειλών

Προτάσεις του ΙΚΑ για ρύθμιση οφειλών

Written By Salonikainfo on Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 | 12:30 μ.μ.

Για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα διακόπτεται η διαδικασία των κατασχέσεων

Την επαναφορά δύο παλαιότερων ρυθμίσεων οφειλών θα προτείνει η διοίκηση του ΙΚΑ στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα επιχειρήσει να «εκμεταλλευτεί» το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί και να αποσπάσει την έγκριση της Τρόικας για την προώθηση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης αφού η τρέχουσα αποδείχθηκε αποτυχημένη.

Η πρώτη ρύθμιση που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2009 προβλέπει καταβολή των τρεχουσών εισφορών και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και σε 96 δόσεις με έκπτωση έως και 80% των προσαυξήσεων. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλει τις τρέχουσες οφειλές για 2-3 μήνες προτείνεται να μην απεντάσσεται από τη ρύθμιση αλλά να διατηρεί το δικαίωμα κεφαλαιοποίησης των νέων οφειλών.

Ως δεύτερη option, το ΙΚΑ προτείνει την επέκταση του προσωρινού διακανονισμού που έληξε το 2013 για όλους τους οφειλέτες.

Σήμερα η ρύθμιση «τρέχει» μόνο για 13.000 οφειλέτες. Ο προσωρινός διακανονισμός προβλέπει καταβολή των τρεχουσών εισφορών και μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2017. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 150 ευρώ.

Για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα διακόπτεται η διαδικασία των κατασχέσεων. Να σημειωθεί ότι αυτές οι δύο ρυθμίσεις είχαν τύχει ευρείας αποδοχής αποφέροντας ζεστό χρήμα στο ΙΚΑ.

Το θέμα της ρύθμισης δε συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση με την Τρόικα.

Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο υπουργείο Εργασίας, αξιολογώντας τα στοιχεία που κατέθεσαν τα ταμεία σε σχέση με τα πενιχρά αποτελέσματα της τρέχουσας ρύθμισης.

Πηγή: protothema.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger