Home » , » Θεσσαλονίκη: Τέσσερα χρόνια φαγούρα για έργα «πρώτης προτεραιότητας»

Θεσσαλονίκη: Τέσσερα χρόνια φαγούρα για έργα «πρώτης προτεραιότητας»

Written By Salonikainfo on Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 | 10:00 π.μ.

Οι περισσότερες από τις 12 ιεραρχημένες προτεραιότητες του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012» έχουν μείνει στα χαρτιά. Ποιες προχωρούν, ποιες υλοποιούνται, ποιες εγκαταλείφθηκαν οριστικά

Ελάχιστες από τις 12 πρώτης προτεραιότητας δράσεις για την υλοποίηση του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012» έχουν αρχίσει και ακόμη λιγότερες έχουν υλοποιηθεί τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου στους Θεσσαλονικείς. Στο μεσοδιάστημα η τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τάνια Μπιρμπίλη, έφυγε για άλλες… πολιτείες, αλλά κι εκείνοι οι υποστηρικτές του σχεδίου (θα άλλαζε ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή μας) που έμειναν πίσω δεν έχουν καταφέρει πολλά.

Το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012» ήταν ίσως η συνολικότερη προσέγγιση μιας πολυεπίπεδης λύσης για τα πιο σημαντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

Περιλάμβανε παρεμβάσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και είχε μια συγκεκριμένη βάση αειφορίας και βιωσιμότητας, προκειμένου η πόλη να γίνει σύγχρονη και λειτουργική και η καθημερινότητα καλύτερη.

Το πρόγραμμα προέβλεπε δεκάδες σημαντικές δράσεις, πλην όμως 12 από αυτές θεωρήθηκαν πρώτης προτεραιότητας από τους υπεύθυνους, διότι «είτε διέθεταν ωριμότητα, είτε κρίθηκε απαραίτητο να προωθηθούν κατά προτεραιότητα».

Οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες, όπως δεδομένη είναι και η έλλειψη των απαραίτητων κονδυλίων για να γίνουν τα προβλεπόμενα έργα. Ωστόσο, ακόμη και όσα δρομολογήθηκαν έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Η Voria.gr κατέγραψε την πορεία αυτών των 12 παρεμβάσεων, ορισμένες από τις οποίες πλέον έχουν εγκαταλειφθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τριών δράσεων που αφορούσαν στη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Μετεγκατάσταση δε θα γίνει, οπότε και οι τρεις παρέμειναν στα… χαρτιά. Τουλάχιστον με τη μορφή που είχαν σχεδιαστεί, διότι η ανάπλαση του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΘ και η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, με πολιτιστικές δράσεις και εμπορικές χρήσεις παραμένει σε συζήτηση στην πόλη, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει σε πρακτικό επίπεδο.

Στις 12 παρεμβάσεις περιλαμβάνονται οι «πρώτες αναπλάσεις πλατειών της πόλης». Η συγκεκριμένη δράση έχει τέσσερα υποέργα, που αφορούν στις αναπλάσεις ισάριθμων πλατειών: Αγίας Σοφίας, Επταπυργίου, Βαλκανική, Δώδεκα Αποστόλων. Αυτό το έργο, έστω και με καθυστέρηση, υλοποιείται στο σύνολό του και υπάρχει η προσδοκία ότι στα επόμενα ένα – δυο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί.

Στο ήμισυ έχει γίνει κάτι και για την ανάπλαση δυο περιοχών που απαλλοτριώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ και αποδόθηκαν στην πόλη, της περιοχής του Γαλαξία (Καρακάση και 25ης Μαρτίου) όπου ακόμη δεν έχει προχωρήσει η σχετική μελέτη και του Επταπυργίου, που περιλαμβάνει την ανάδειξη των Τειχών, όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις.

Στο… περίμενε είναι η «Διευθέτηση της περιφερειακής τάφρου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου», όπως και η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου των δήμων Πυλαίας και Καλαμαριάς.

Ο στρατηγικός πολεοδομικός ανασχεδιασμός του θαλασσίου μετώπου στον αστικό και περιαστικό χώρο κάπου αφέθηκε, ενώ και οι δυο μεγάλες αναπλάσεις στη δυτική πλευρά (θαλάσσιο μέτωπο περιοχής Καλοχωρίου και ευρύτερη περιοχή λιμένα – Δενδροποτάμου) τελούν σε αναμονή.

Η «απόδοση τμήματος του λιμένα Θεσσαλονίκης» στην πόλη, που προέβλεπε αξιοποίηση της δεύτερης προβλήτας γι’ αυτό το σκοπό, παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο μέχρι να καταλήξουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για το λιμάνι (προς το παρόν στη δεύτερη προβλήτα γίνονται μεγάλες συναυλίες).

Εγκαταλείφθηκε η ρηξικέλευθη ιδέα περί «προετοιμασίας για μετατροπή της Τσιμισκή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας» και η δωδέκατη δράση της «αναβάθμισης της εικόνας και λειτουργίας του παραδοσιακού εμπορικού τομέα του ιστορικού κέντρου» μοιάζει πια με κάτι μακρινό. Εκτός κι αν η ιδιωτική πρωτοβουλία που αναγεννά περιοχές όπως της Συγγρού, της Βαλαωρίτου και των Λαδάδικων ήταν ο σχεδιασμός των αρμοδίων… Διότι τα περί «προστασίας και ανάδειξης της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με ενσωμάτωση των μνημείων και ιστορικών τόπων στη σύγχρονη ζωή της πόλης» είναι αυτό που βιώνουμε σε αυτές τις περιοχές σήμερα…

Αν κάτι προχωρά σε αυτήν την τελευταία δράση είναι η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Μηνά και της πλατείας Χρηματιστηρίου, που έστω και με καθυστέρηση αναμένεται να υλοποιηθούν.

Πηγή:  voria.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger