Home » , » Χειροπέδες για χρέη 21 εκατ. ευρώ

Χειροπέδες για χρέη 21 εκατ. ευρώ

Written By Unknown on Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 | 8:15 μ.μ.

Στα χέρια των αντρών της Οικονομικής Αστυνομίας έπεσε σήμερα το πρωί ο γνωστός επιχειρηματίας Παναγιώτης Πανούσης για μη καταβολή χρεών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο 65χρονος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Σείριος» και σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί οφειλές ύψους 21.581.232 ευρώ!

Πρόκειται για την εταιρεία που εκμεταλλευόταν την μαρίνα Αγίου Κοσμά χωρίς όμως να καταβάλλει ενοίκια. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο, το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε κατά της Σείριος και υπέρ της Ελληνικό Α.Ε. (στην οποία έχει περιέλθει το ακίνητο του Αγίου Κοσμά) το ποσό των 62.730.000 ευρώ.

Μοναδική δραστηριότητα της Σείριος ήταν για μεγάλο διάστημα η εκμετάλλευση της μαρίνας (την οποία εκμεταλλευόταν με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), καθώς το άλλο περιουσιακό της στοιχείο (ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών «Σείριος» στην εθνικό οδό Αθηνών - Λαμίας) δεν λειτουργούσε.

Όπως είχε γράψει το 2013 η «Δημοκρατία» για την υπόθεση, τα έσοδα στο εξάμηνο ήταν μηδαμινά (ήταν περί το 1.300.000 στο τρίμηνο) με τις υποχρεώσεις στα 26.000.000 ευρώ. Το 2012 είχε έσοδα μόλις 3.140.000 ευρώ, τα 2.700.000 ευρώ εκ των οποίων προέρχονταν από τη διαχείριση της μαρίνας στον Άγιο Κοσμά, ενώ οι ζημίες μετά τους φόρους έφταναν τα 167.000 ευρώ.

Προτού ο κ. Πανούσης βρεθεί στη σημερινή δύσκολη κατάσταση (είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για χρέη προς το Δημόσιο) ήταν ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της χώρας. Άλλωστε τον Μάιο του 2007 είχε πληρώσει 22.700.000 ευρώ για το 21,4% των μετοχών της ΑΤΤΙΚΑΤ.

Δύο μήνες μετά τη «στρατηγική συμφωνία» του Γ. Περιστέρη (στέλεχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με τον Παν. Πανούση, υπεγράφη πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής μεταξύ της Σείριος και του Δημοσίου για την πολυετή εκμίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου στην παραλιακή.

Η πλευρά Πανούση επιχείρησε να ανατρέψει την αρχική συμφωνία και τις χρήσεις γης στον Άγιο Κοσμά και, όταν δεν τα κατάφερε, σταμάτησε τις επενδύσεις. Ο επιχειρηματίας προσπάθησε να αλλάξει τον συντελεστή δόμησης, ώστε να κατασκευάσει μεγάλο εμπορικό κέντρο, κάτι το οποίο απέτυχε. Το 2007, προτού η κρίση οδηγήσει σε μαρασμό τον όμιλο ΑΤΤΙΚΑΤ και ο Γ. Περιστέρης εγκαταλείψει τον Παν. Πανούση, υποστήριζε ότι, αν δεν κατασκευαστεί το εμπορικό, τότε η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη.

Το Δημόσιο όχι μόνο δεν δέχτηκε τις αλλαγές που πρότεινε η πλευρά Πανούση, αλλά στο τέλος, με νομοσχέδιο, ενέταξε τον Άγιο Κοσμά στο υπό παραχώρηση ακίνητο του Ελληνικού και κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 45 ετών. Στον όμιλο Παρνασσός υποστήριζαν ότι οι επενδύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της «μη νόμιμης και μη συμβατικής παράδοσης της χρήσης του Ολυμπιακού Κέντρου και την εκ τούτου αδυναμία εκμετάλλευσής του, κατά τους όρους της μισθώσεως».

Εξαιτίας της πολυετούς κόντρας (η Σείριος ουδέποτε προχώρησε στις επενδύσεις, ύψους περί τα 150.000.000 ευρώ, για τις οποίες είχε δεσμευτεί), ο όμιλος Παρνασσός είχε σταματήσει να πληρώνει ενοίκια από το 2010. Τα μισθώματα για τη διετία 2010-2011 που δεν είχαν καταβληθεί έφταναν τα 17.000.000 ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο του 2011 το Δημόσιο δεν προχωρούσε ούτε καν στον καταλογισμό των μισθωμάτων.

Πηγή: zougla.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger