Home » » Οχτώ αγκυροβόλια κατασκευάζει η Περιφέρεια σε Αγγελοχώρι – Επανομή

Οχτώ αγκυροβόλια κατασκευάζει η Περιφέρεια σε Αγγελοχώρι – Επανομή

Written By Unknown on Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 | 8:30 π.μ.

Το ευρωπαϊκό έργο προστασίας και ανάδειξης των δυο λιμνοθαλασσών, Accolagoons, συνεχίζεται παρά τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ να ιδιωτικοποιήσει τις εκτάσεις μαζί με το κάμπινγκ της Επανομής

Οχτώ αγκυροβόλια, φιλικά προς το περιβάλλον, θα κατασκευάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις λιμνοθάλασσες Επανομής και Αγγελοχωρίου, προκειμένου να προσδένουν οι βάρκες αλιέων και λουόμενων και να αποφευχθεί η καταστροφή των λιβαδιών της Posidonia oceanica (οικότοπος προτεραιότητας).

Τα αγκυροβόλια εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου LIFE 09 «Δράσεις για τη διατήρηση παράκτιων οικοτόπων και σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας των περιοχών του δικτύου Natura 2000, λιμνοθάλασσα Επανομής, λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου (ακρωνύμιο Accolagoons)».

Πρόκειται για την περιοχή για την οποία ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών, μετά την ανακοίνωση ιδιωτικοποίησής της από το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι είναι προστατευόμενη και παρά το γεγονός ότι εντός αυτής υλοποιείται το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο αναβάθμισης και προστασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, τα αγκυροβόλια θα αποτελούνται από μια διάταξη με τα ακόλουθα μέρη : την (ελικοειδή) άγκυρα, τα ενδιάμεσα στοιχεία και τον επιφανειακό πλωτήρα.

«Η εγκατάσταση των προτεινόμενων αγκυροβολίων, δηλαδή μιας μόνιμης άγκυρας, σε ένα υγιές υπόστρωμα θαλάσσιου λειμώνα, δεν παρουσιάζει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Το σχήμα της ελικοειδούς άγκυρας δεν καταστρέφει ούτε το φύλλωμα ούτε το ρίζωμα των φυτών του λειμώνα. Η εγκατάσταση της άγκυρας δεν απαιτεί κάποιο βαρύ εξοπλισμό, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει δευτερογενείς επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις της τοποθέτησης και λειτουργίας των αγκυροβολίων αναμένεται να είναι ως επί το πλείστον θετικές για τα επιφανειακά ύδατα αλλά και τη θαλάσσια βλάστηση και πανίδα. Στόχος της τοποθέτησης και λειτουργίας των αγκυροβολίων στην περιοχή παρέμβασης είναι η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής από τις αρνητικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης αγκυροβολίας αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής και η διατήρηση και ενίσχυση των λειτουργιών των θαλάσσιων λιβαδιών».

Η περιοχή όπου θα κατασκευαστούν τα οχτώ αγκυροβόλια περιλαμβάνει την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου και της λιμνοθάλασσας Επανομής, που επίσης χαρακτηρίζεται και Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Τα δυο αγκυροβόλια θα τοποθετηθούν στο Αγγελοχώρι και τα άλλα έξι στην Επανομή, ενώ προβλέπεται να εξυπηρετούν αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής από 12 ως 18 μέτρα.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Θεοφάνης Παπάς, «για την αξιολόγηση της λειτουργίας των αγκυροβολίων, προτείνεται πρόγραμμα παρακολούθησης κατάλληλων δεικτών, μεταξύ των οποίων και του φυσικού περιβάλλοντος μέσω του οποίου θα γίνεται η αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος καθώς και η σύγκριση της πορείας της πραγματικής κατάστασης με την επιθυμητή».

Η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό έργο που έχει αναλάβει για την περιοχή, ενώ ήδη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει προειδοποιήσει να επανεξεταστεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση της έκτασης μαζί με το κάμπινγκ Επανομής. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη…

Πηγή:  voria.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger