Home » » Θεσσαλονίκη: Ανεπαρκείς υποδομές, χαμηλή ποιότητα τουριστών

Θεσσαλονίκη: Ανεπαρκείς υποδομές, χαμηλή ποιότητα τουριστών

Written By Unknown on Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 | 8:00 π.μ.

Η Θεσσαλονίκη επενδύει στον τουρισμό και η «ένεση» στην οικονομία της έρχεται και από την έλευση των τουριστών. Οι ανεπαρκείς υποδομές - αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηροδρομικός σταθμός- και οι χαμηλές τιμές στα ξενοδοχεία της πόλης είναι βασικοί παράγοντες που, σύμφωνα με εμπλεκόμενους φορείς, δεν έχει επιτευχθεί η σωστή αντιστοιχία στην ποσότητα – ποιότητα.

Είναι η πόλη, η οποία ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, έναν από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και χαρακτηρίζεται από τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, τα αναρίθμητα ιστορικά της μνημεία, τα μουσεία, τις παραδοσιακές της αγορές και βεβαίως τη ζωντάνια που αποπνέει στα πολυάριθμα καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες.

Τι έχει καταφέρει να πετύχει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια τουριστικά, έχει φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα που είχε θέσει ως στόχο, είναι ικανοποιημένη από την ποσότητα αλλά, κυρίως, από την ποιότητα των τουριστών της, και το βασικότερο, διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να την κατατάξει στον τουριστικό χάρτη, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού;

«Εχουμε ακόμη δρόμο...»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου), συνομιλήσαμε με εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, οι οποίοι καταθέτουν στον «Α» τις απόψεις τους.

«Ηταν μια καλή χρονιά τουριστικά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ζήλεψα όμως τους τουρίστες που ''ξεχείλιζαν'' στην Αθήνα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», αναφέρει στον «Α» ο νεοεκλεγείς εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική προϋπόθεση για να υποδεχτεί η Θεσσαλονίκη, περισσότερους τουρίστες, είναι οι υποδομές.

««Χωλαίνουμε στις υποδομές, το αεροδρόμιο έχει φτάσει στα όριά του, τα τρένα μετά δυσκολίας έβαλαν διεθνείς συνδέσεις, με το λιμάνι επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει», λέει ο κ. Πέγκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «είναι καταστάσεις που ξεπερνούν τις δικές μας αρμοδιότητες. Εμείς φέρνουμε κόσμο αλλά η πόλη είναι οριακά».

Σε ώριμες αγορές

Ενα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Πέγκας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστών και, όπως λέει, «γι' αυτόν το λόγο απευθυνόμαστε και σε ώριμες αγορές όπως η Ολλανδία, η Μεγ. Βρετανία, η Γερμανία, παλεύουμε την Κίνα που είναι το μέλλον τουριστικά, δυναμώνουμε τα Βαλκάνια».

Σε ερώτηση του «Α» σχετικά με την ύπαρξη του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης, ο κ. Πέγκας απαντά «έως το τέλος του χρόνου υφίσταται. Εάν όμως δεν βάλουν οι εμπλεκόμενοι χρήματα τότε θα πάψει να υπάρχει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού, εντός του 2015.

Οι τιμές των ξενοδοχείων

Οι χαμηλές τιμές που δίνονται στα ξενοδοχεία της πόλης είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους ξενοδόχους όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2014, ενώ καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης 123.208 περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τα μηνύματα στα οικονομικά τους στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μέσες τιμές των δωματίων, οι οποίες έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη εταιρίας τουριστικών μελετών και ερευνών για λογαριασμό της ΕΞΘ, το πρώτο εξάμηνο του 2014 υπήρξε πτώση στη μέση τιμή δωματίου της τάξης του -0,5%. Το ίδιο συνέβη και με τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) που στη Θεσσαλονίκη διατηρούνται, πάντα για το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (38,80 ευρώ).

«Οι τιμές στα ξενοδοχεία της πόλης είναι απαράδεχτα χαμηλές», λέει χαρακτηριστικά στον «Α» ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ, Ντίνος Τορνιβούκας, ο οποίος παρατηρεί αύξηση της τουριστικής κίνησης από την αρχή του έτους περίπου κατά 20%.

«Οταν όμως η κίνηση είναι αυξημένη και οι τιμές παραμένουν οι ίδιες και είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, τότε κάτι πρέπει να γίνει άμεσα», λέει ο κ. Τορνιβούκας επισημαίνοντας ότι στην Αθήνα ήδη οι ξενοδόχοι έχουν κινητοποιηθεί.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τορνιβούκας υποστηρίζει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, είναι κάτι που θα βοηθήσει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην πόλη.

H μέση δαπάνη ανά τουρίστα

Την αναγκαιότητα της αύξησης της μέσης δαπάνης του τουρίστα επισημαίνει και ο κ. Πέγκας λέγοντας ότι «στα πεντάστερα ξενοδοχεία της πόλης η διαμονή είναι πολύ φτηνή, και αυτό γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο κοινό».

Την ίδια άποψη έχει και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης, ο οποίος, μιλώντας στον «Α» αναφέρει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης για την πόλη, θίγοντας, μεταξύ άλλων, τις τιμές στα ξενοδοχεία. «Είναι κάτι που θα φέρει ανάπτυξη, αρκεί να γίνει με σωστό νομοθετικό πλαίσιο (όχι συνθήκες μαύρης εργασίας κ.ά.)», επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης, συμπληρώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη το 2014 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι το 2010, όπου είτε με συντονισμένες είτε με ασυντόνιστες προσπάθειες, ανέβηκε ο δείκτης επισκεψιμότητας».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζημανώλη, ανάγκη της πόλης είναι η ανάπτυξη στις υποδομές της (αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηροδρομικός σταθμός), καθώς και η καθαριότητα κ.ά.

Πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο συνεδριακός τουρισμός

Αναμφίβολα, για την πολυπόθητη ανάπτυξη, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και βεβαίως για την αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών, κύρια προϋπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, η προσέλκυση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων στην πόλη.

Αυτός είναι και ο στόχος του νέου φορέα Thessaloniki Convention Bureau, που δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες, δηλαδή η προώθηση της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού προορισμού και η ανάδειξή της στον παγκόσμιο χάρτη.

«Υποδομές έχουμε και βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αεροδρόμιο προσβάσιμο έχουμε, στρατηγική μάρκετινγκ δεν έχουμε», αναφέρει στον «Α» η πρόεδρος του TCB, Δέσποινα Αμαραντίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, για το 2014 η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει 13 συνέδρια, ενώ αντίστοιχα το 2013 τα συνέδρια ήταν 10.

«Η διεκδίκηση συνεδρίων είναι μακροπρόθεσμη, στοχεύουμε στο 2017 – 2018, και έως τα τέλη του 2014 θα καταθέσουμε τους φακέλους», εξηγεί η κ. Αμαραντίδου, η οποία έχει ως στόχο την επόμενη 5ετία να φτάσει η Θεσσαλονίκη στην πρώτη 50άδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Σύμφωνα με την ίδια, ο συνεδριακός τουρισμός είναι η ακριβότερη μορφή τουρισμού, με το σύνεδρο τουρίστα να ξοδεύει κατά μέσο όρο 120 ευρώ, εκτός συνεδρίου, και 1.000 ευρώ για την εγγραφή του στο συνέδριο, στη μετακίνηση και στη διαμονή του.

Πηγή: agelioforos.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger