Home » » Καταδίκη της Τουρκίας για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών

Καταδίκη της Τουρκίας για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών

Written By Unknown on Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 | 8:00 π.μ.

Η Τουρκία πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις «χωρίς καθυστέρηση» στον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία της, για να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην πίστη των μαθητών, αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος εκπαίδευσης.

Το δικαστήριο εξέτασε υπόθεση μαθητή που ανήκει στους Αλεβίτες (παρακλάδι του Ισλάμ), καθώς οι γονείς του εκτίμησαν ότι το περιεχόμενο των υποχρεωτικών μαθημάτων των θρησκευτικών και της ηθικής που διδάσκονται στα σχολεία της Τουρκίας προάγουν μία σουνιτική προσέγγιση του Ισλάμ.

Η δικαστική απόφαση θα είναι οριστική σε τρεις μήνες αν καμία από τις δύο πλευρές δεν ζητήσει να επανεξεταστεί η υπόθεση από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΕΔΑΔ.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο δεν θέλησαν να πάρουν θέση στο ζήτημα της ισλαμικής θεωρίας, αν και εκτίμησαν ότι το σφάλμα της Τουρκίας είναι ότι δεν διαθέτει «κατάλληλο σύστημα απαλλαγής», που θα επέτρεπε να μην δημιουργείται στα παιδιά των Αλεβιτών «μια σύγκρουση μεταξύ του σχολείου και των αξιών τους».

Το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει την απαλλαγή των χριστιανών ή των εβραίων μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών, επισήμανε το ΕΔΑΔ.

«Εναπόκειται στην Τουρκία να δημιουργήσει χωρίς καθυστέρηση τα απαραίτητα μέσα για να διορθώσει (την παράλειψη αυτή), κυρίως με τη υιοθέτηση ενός συστήματος απαλλαγής από τα μαθήματα», από το οποίο θα μπορούν να επωφελούνται οι γονείς και οι μαθητές «χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις τους», τονίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: enet.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger