Home » » Θεσσαλονίκη: Στα ίχνη της οικογένειας Μοδιάνο

Θεσσαλονίκη: Στα ίχνη της οικογένειας Μοδιάνο

Written By Unknown on Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 | 11:00 π.μ.

Ο κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας Πατρίκ Μοντιανό είναι ένα μόνο από τα εξέχοντα μέλη της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Μοδιάνο με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη οικογένεια «κουβαλά» στην πλάτη της περισσότερους από τέσσερις αιώνες ιστορίας...

Οι Μοδιάνο θεωρείται ότι βρίσκονταν ανάμεσα στους εβραίους που εγκατέλειψαν την Ισπανία είτε το 1492, είτε αργότερα. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μάριο Μοντιάνο στο βιβλίο του «Hamehune Modillano» με θέμα το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας από το 1570 και μετά, ήταν πολύ πιθανό οι Μοδιάνο που έφυγαν από την Ισπανία να μην είχαν οικογενειακό όνομα, καθώς –όπως αναφέρει- οι περισσότεροι εβραίοι της Ισπανίας ήταν γνωστοί με το όνομα του πατέρα τους (για παράδειγμα Ισαάκ γιος του Σαμουήλ).

Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέρριπτε και τη θεωρία που τους ήθελε απογόνους των εβραίων κρατουμένων του ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτου μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού.

Πολλοί θεωρούν ότι το όνομα Μοδιάνο ήταν Μοντιλιάνο και ότι το πήραν από την μικρή πόλη Μοντιλιάνα κοντά στη Φλωρεντία, όπου πολλοί από αυτούς βρήκαν καταφύγιο.

Εκτός από όσους εγκαταστάθηκαν στη Φλωρεντία και διέπρεψαν κατά τον 18ο αιώνα στον χώρο της παραϊατρικής, άλλοι επέλεξαν να μετοικήσουν στη Βενετία, όπου ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις.

Μέχρι τον θάνατό του το 2012, ο Μάριο Μοντιάνι προσέθετε συνεχώς νέα ονόματα στη λίστα των Μοδιάνο. Ανάμεσά τους ήταν και το όνομα του διάσημου ζωγράφου Μοντιλιάνι και φυσικά του γάλλου λογοτέχνη Πατρίκ Μοντιανό.

Ο Πατρίκ Μοντιανό αφηγείται: «Ο παππούς μου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1867 στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι ήταν αρκετά νέος όταν έφυγε για την Αίγυπτο» έχει πει ο ίδιος. «Πιστεύω ότι εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, ήταν ο πατέρας του που είχε φύγει από τη Θεσσαλονίκη στα 1880 και είχε εγκατασταθεί στην Αίγυπτο με τα παιδιά του. Ο προ-πάππος μου είχε τέσσερα παιδιά από τον πρώτο του γάμο με την Τζόια Σαράνο. Ο παππούς μου ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Και τα τέσσερα γεννήθηκαν πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο προ-πάππος μου παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και έκανε άλλα τέσσερα παιδιά, όλα γεννημένα στην Αλεξάνδρεια».

Πηγή: agelioforos.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger