Home » » Μαζικές αφίξεις Σύρων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Μαζικές αφίξεις Σύρων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Written By Unknown on Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 | 9:30 π.μ.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη με την ελπίδα να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο και τη φτώχεια, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κρύο και τη βροχή.

Σύμφωνα με την κοινωνική υπηρεσία ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, 60 πρόσφυγες από τη Συρία κοιμούνται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενώ το κέντρο έχει υποδεχτεί μόνο το Σεπτέμβριο περίπου 70 άτομα, κυρίως άντρες.

«Όλοι έχουν υπηρεσιακά σημειώματα από την αστυνομία, έχουν έρθει δηλαδή από διάφορα νησιά, όπου μεταφέρθηκαν από λαθροδιακινητές. Κάποιοι απ' αυτούς θέλουν να ζητήσουν άσυλο μετά την παρέλευση της εξάμηνης, νόμιμης παραμονής τους και άλλοι επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία ή την Αυστρία» ανέφερε η κοινωνική λειτουργός του γραφείου διαμεσολάβησης της ΑΡΣΙΣ Σοφία Κραλίδου.

Μόλις οκτώ από αυτούς τους πρόσφυγες έχουν παραπεμφθεί στο Υπνωτήριο Αστέγων, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης». Που βρίσκονται οι…υπόλοιποι; «Κοιμούνται σε δρόμους, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου τέλος πάντων μπορούν να βρουν ένα κατάλληλο μέρος, ενώ την ημέρα πηγαίνουν στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων που λειτουργεί η PRAKSIS, στην οδό Μοναστηρίου, όπου μπορούν να πλυθούν και να αναπαυθούν» ανέφερε η κ. Κραλίδου.

Η ξαφνική έλευση προσφύγων από τη Συρία έχει δημιουργήσει ανάγκη για είδη ρουχισμού και σίτισης. «Αναζητούμε κυρίως κουβέρτες, sleeping bag, γάντια, κασκόλ, γάλατα μακράς διάρκειας και κονσέρβες, όπως και ρούχα και παπούτσια αντρικά, αφού πολλοί απ' αυτούς κυκλοφορούν ακόμα με παντόφλες" προσθέτει, ζητώντας παράλληλα και τη βοήθεια των εστιατορίων της πόλης προκειμένου να μπουν σε διαδικασία διάθεσης μερίδων με στόχο να καλυφθεί μέρος των αναγκών σίτισης που παρουσιάζονται» εξηγεί η κ. Κραλίδου, που κάνει ταυτόχρονα έκκληση στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Θεσσαλονίκης να προσφέρουν δωρεάν μερικές μερίδες φαγητό.

Πηγή: e-typos
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger