Home » , » Τόλιος: «Μείωση 35% των αντικειμενικών αξιών, με αφορολόγητο 400 - 450.000 ευρώ»

Τόλιος: «Μείωση 35% των αντικειμενικών αξιών, με αφορολόγητο 400 - 450.000 ευρώ»

Written By Unknown on Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 | 7:45 π.μ.

Μείωση 35% των αντικειμενικών αξιών, πάνω στις οποίες θα επιβληθεί ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, με αφορολόγητο όριο τα 400-450.000 ευρώ, προανήγγειλαν χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Οτι θα επιμερισθούν σε πολύ λίγους ιδιοκτήτες τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και τα οποία σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ θα ανέλθουν σε 1,4-1,5 δισ. ευρώ (δηλαδή μειον 2 δισ. ευρώ από τα 3,4 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν το 2014).

Σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας πάνω από 450.000 ευρώ υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τους 150.000. Αν οι ιδιοκτήτες αυτοί κληθούν να μοιραστούν φόρους 1,4-1,5 δισ. ευρώ, προκύπτει μέσος φόρος 9.000-10.000 ευρώ για τον κάθενα.

Τώρα, αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 35%, τότε το 1,4-1,5 δισ. ευρώ θα επιμεριστεί σε πολύ λιγότερους από 150.000, άρα η επιβάρυνση ανά φορολογούμενο θα είναι πολύ πάνω από τα 9.000 ευρώ.

Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από τα όσα είπε χθες μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ για την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’Αθηνών Γιάννης Τόλιος. Συνεπικουρούμενος από τη συνάδελφό του Φωτεινή Κούβελα, επίσης υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών, ο κ. Τόλιος επανέλαβε τα περί κατάργησης της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και την μη καταβολή του το 2015 στην περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλεγεί κυβέρνηση.

Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αφορολόγητο όριο με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου στα 400 ή και στα 450.000 ευρώ, ότι ο φόρος θα είναι προοδευτικός με κλίμακα επί τοις χιλίοις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “δεν έχουμε ακόμη επεξεργαστεί την κλίμακα”.

Μπορεί το θέμα της εκδήλωσης να αφορούσε στη φορολογία ακινήτων, ωστόσο ο κ. Τόλιος θέλησε να τοποθετηθεί πάνω και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας. Ετσι, αναφέρθηκε μέχρι και στην κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ στο 1,20, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δόση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα να καθορίζεται με την ισοτιμία του ευρώ που ίσχυε όταν υπεγράφη το δάνειο. Ερωτηθείς για το τι ακριβώς εννοεί, ο κ. Τόλιος δεν έδωσε διευκρινήσεις.

Από την εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ παρέλασαν συνολικά 14 βουλευτές πολλών κομμάτων, οι περισσότετροι ωστόσο προέρχονταν από τη ΝΔ

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Τόλιου, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι “φόρος θα πρέπει να μπει στις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων και όποιος δεν τις τηρεί, να καλείται να τον πληρώσει”.

Πάντως, οι προεκλογικές υποσχέσεις γύρω από το ιδιαίτερα λαοφιλές θέμα των ακινήτων δεν έλειψαν. Για παράδειγμα, ο Αντώνης Παναγόπουλος από την ΝΔ είπε ότι το κόμμα του έχει ως στόχο την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15% με 20% σε ετήσια βάση μέχρι να φθάσει στο μισό.

Πηγή: tanea.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger