Home » » Το έπαιζαν εφοριακοί και πήραν από ηλικιωμένους πάνω από 40.000 ευρώ!

Το έπαιζαν εφοριακοί και πήραν από ηλικιωμένους πάνω από 40.000 ευρώ!

Written By Unknown on Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 | 1:47 μ.μ.

Εξαρθρώθηκε έπειτα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, εγκληματική ομάδα, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα...
τακτοποίησης υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων.

Συνελήφθησαν χθες, σε περιοχή του Νομού Ημαθίας, στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Ο.Π.Κ.Ε. Θεσσαλονίκης, 46χρονος και η 44χρονη σύζυγός του, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «Σύστασης Συμμορίας», «Απάτης κακουργηματικής μορφής», «κλοπή» και παράβασης του Νόμου Περί Πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες». Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2014, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα (συμμορία) με εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, οι δράστες προσποιούμενοι συνήθως τους εφοριακούς και βασιζόμενοι στην τεχνική του ψυχολογικού αιφνιδιασμού, εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα και χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την τακτοποίηση υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων, τα συνόδευαν στα σπίτια τους. Εκεί, τα θύματα παρέδιδαν στα μέλη της συμμορίας τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν. Επίσης, οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να εκμαιεύουν πληροφορίες από τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού. Σε θετική περίπτωση, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν, συνοδεία της 44χρονης, στα αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και να προβούν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, σε πέντε περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε μία στα Ιωάννινα, παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 42.650 ευρώ, ενώ σε δύο περιπτώσεις αφαίρεσαν από σπίτια παθόντων, το επιπλέον χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι ο 46χρονος έχει κατά το παρελθόν διαπράξει παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους.

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η ΓΑΔΘ υπενθυμίζει:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας "πλησιάζουν" ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. 
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. 
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. 
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης. 
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. 
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά. 
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει. 
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. 
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. 
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. 
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Πηγή: seleo.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger