Home » , , » Απροστάτευτοι οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας απο τα e-εγκλήματα.

Απροστάτευτοι οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας απο τα e-εγκλήματα.

Written By Unknown on Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 | 12:16 μ.μ.

Η «πολυδιαφημιζόμενη» αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο οι «εμπνευστές» της φαίνεται πως... ξέχασαν να δημιουργήσουν μία ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο για μια ακόμη φορά δεν έκρινε απαραίτητο να...
επανιδρύσει στη Θεσσαλονίκη τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος -το οποίο άγνωστο για ποιο λόγο καταργήθηκε το καλοκαίρι του 2011- μία υπηρεσία που στοχεύει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας του μέλλοντος, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αθήνας είναι η μοναδική υπηρεσία που δε θα έχει ανάλογο «παράρτημα» στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των κακοποιών πραγματοποιεί στροφή προς το διαδίκτυο, με συνέπεια οι πολίτες να απειλούνται από άτομα που επιχειρούν με κάθε τρόπο να τους εξαπατήσουν, παιδόφιλους, που «ψαρεύουν» αγόρια και κορίτσια μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα chat rooms και άτομα που διακινούν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Μάλιστα, η επανίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος είχε εξαγγελθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ η υπηρεσία αυτή να λάβει σάρκα και οστά, παρά το γεγονός ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2011, οπότε καταργήθηκε, εξιχνίαζε έναν τεράστιο αριθμό υποθέσεων.

Εψαχναν έναν... νεκρό!

Στέλεχος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει χαρακτηριστικά πως οι υποθέσεις που «βγαίνουν» από τη Βόρεια Ελλάδα είναι ελάχιστες πλέον, ενώ εξηγεί πως λόγω φόρτου εργασίας οι αστυνομικοί φτάνουν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη χωρίς την απαιτούμενη προεργασία με συνέπεια να γίνονται αδικαιολόγητες... γκάφες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξηγεί ο ίδιος αξιωματικός, πως πρόσφατα αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Αθήνα έφτασαν στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, ψάχνοντας έναν... νεκρό. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είχαν στα χέρια τους τα στοιχεία ενός ατόμου, αλλά φτάνοντας στην περιοχή όπου υποτίθεται ότι έμενε προέκυψε ότι αυτά αντιστοιχούσαν σε άτομο που είχε πεθάνει.

Τελικά, ρωτώντας σε... περίπτερα και καφετέριες της περιοχής διαπίστωσαν πως είχε γίνει λάθος και μετά από αρκετή ώρα εντόπισαν το άτομο που είχε στην κατοχή του το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Αυτή δεν ήταν όμως και η μοναδική φορά που αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας πήγαν σε λάθος διεύθυνση κατά τη διάρκεια έρευνας. Αυτό συμβαίνει, όπως λένε αστυνομικοί, γιατί ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένος, ενώ ακόμη και η έρευνα δε γίνεται με το σωστό τρόπο, με συνέπεια να αναγκάζονται να πηγαίνουν στα σπίτια υπόπτων χωρίς καν να γνωρίζουν εάν όντως μένουν εκεί, ποιες ώρες βρίσκονται στα σπίτια τους ή σε ποιες άλλες διευθύνσεις μπορούν να τους εντοπίσουν.

Χάνονται υποθέσεις

Από το καλοκαίρι του 2011, όταν μπήκε «λουκέτο» στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η Βόρεια Ελλάδα έχει μείνει εκτεθειμένη στο έλεος κακοποιών, που «ψαρεύουν» τα θύματά τους στο διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό πως όσο λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη η συγκεκριμένη υπηρεσία εξιχνίαζε πάνω από 200 υποθέσεις το χρόνο, καθώς αστυνομικοί και αξιωματικοί «περιπολούσαν» στο διαδίκτυο «τρέχοντας» ειδικά προγράμματα ανταλλαγής αρχείων, τα οποία τους έδιναν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ίχνη χρηστών που αναζητούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ είχε εξιχνιαστεί και τεράστιος αριθμός με διαδικτυακές απάτες. Στο μεταξύ, από πληροφορίες προκύπτει πως τη διετία 2012 – 2013, κατά την οποία το συγκεκριμένο τμήμα δε λειτουργεί, κλιμάκιο της αντίστοιχης υπηρεσίας από την Αθήνα έχει μεταβεί στη Θεσσαλονίκη περίπου... είκοσι φορές, προκειμένου να επιληφθεί υποθέσεων απάτης, κλοπής σήματος συνδρομητικών καναλιών και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους πολίτες

Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως και οι πολίτες πλέον που πέφτουν θύματα εξαπάτησης στο διαδίκτυο αποφεύγουν να προβούν σε καταγγελίες, για να γλιτώσουν την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ένα θύμα κάνει την καταγγελία σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, το οποίο συνήθως δε διαθέτει ούτε... Ιντερνετ, για να μπορέσει ο αστυνομικός να ελέγξει τι ακριβώς καταγγέλλει ο πολίτης. Στη συνέχεια το θύμα παραπέμπεται στην Αθήνα και από εκεί όταν κρίνεται ότι η υπόθεση δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή επιστρέφει και πάλι στο τμήμα της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:agelioforos.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger