Home » » ΛΙΜΑΝΙ Πωλητήριο στο 67% βάζει το ΤΑΙΠΕΔ

ΛΙΜΑΝΙ Πωλητήριο στο 67% βάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Written By Salonikainfo on Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 | 3:30 μ.μ.


Αγνοώντας τη βούληση του συνόλου των τοπικών φορέων τη Θεσσαλονίκη αλλά και του ελληνικού κοινοβουλίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε να προχωρήσει το διαγωνισμό για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών που κατέχει το δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Χθες, την ώρα που οι φορείς της πόλης επαναβεβαίωναν τη θέση τους περί μη πώλησης μετοχών, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποιούσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το θέμα συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων της κυβέρνησης τάχθηκαν κατά της πώλησης και υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων και χρήσεων σε στρατηγικούς εταίρους, ζητώντας να ληφθεί υπόψη η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Την επομένη το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας πως “έκρινε ότι απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και των πολιτικών κομμάτων πριν από την έναρξη του διαγωνισμού αξιοποίησης του ΟΛΘ”.

Χθες, αιφνιδιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Βέβαια, γίνεται αναφορά στην ανάγκη “να αποτυπωθεί η στενά συμβιωτική σχέση του λιμένα Θεσσαλονίκης με τον δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, και να αναβαθμιστεί η λειτουργική τους διασύνδεση, αφού ληφθούν υπόψη οι επικρατούσες συνθήκες, οι απόψεις των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, διατηρουμένης της ακεραιότητας της λιμενικής δραστηριότητας της ΟΛΘ”. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την εσπευσμένη κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ, που προσδιορίζει ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με καταληκτική ημερομηνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος να είναι η 5η Ιουνίου. Στην πρώτη φάση πρέπει να υπάρξουν τα οικονομικά κριτήρια και στη δεύτερη να εξεταστούν τα τεχνικά. Η σύμβαση παραχώρησης θα αποτελέσει αντικείμενο αναδιαπραγμάτευσης και ενδεχομένως τροποποίησης ή και σύνταξης εκ νέου, με σκοπό μεταξύ άλλων α) να εισαχθούν περισσότερο λεπτομερείς παράμετροι, β) να διατηρηθεί η θέση και ο ρόλος λιμανιού τη Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα και να επιδιωχθεί η ενδεχόμενη εξέλιξή του σε διαμετακομιστικό κόμβο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, γ) να στηριχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη των διάφορων λειτουργιών και δραστηριοτήτων εντός του λιμανιού Θεσσαλονίκης, δ) να προσδιοριστεί λεπτομερώς η κατάλληλη διαδικασία για τον καθορισμό και την έγκριση από το ελληνικό δημόσιο των τιμολογίων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες ακτοπλοΐας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές, κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους, ε) να προκύψουν μηχανισμοί που να καθορίζουν τα επίπεδα των χρηματικών ανταλλαγμάτων παραχώρησης καταβλητέα από την ΟΛΘ στο ελληνικό δημόσιο, στ) να συμφωνηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κατά της πώλησης των μετοχών του λιμανιού τάχθηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της πόλης. Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε τον φόβο ότι αν ο ΟΛΘ πωληθεί σε κάποιο fund που δεν έχει σχέση με τη λιμενική δραστηριότητα, μπορεί να λειτουργήσει κερδοσκοπικά και σε λίγα χρόνια να πουλήσει τις μετοχές, χωρίς στο μεταξύ να ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη του λιμανιού. Κάθε μέρα που περνά το λιμάνι απαξιώνεται έναντι άλλων, είπε και υποστήριξε ότι η αύξηση στη διακίνηση εμπορευμάτων μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από παραχωρήσεις χρήσεων σε εταιρείες του κλάδου, που θα φέρουν εδώ τους πελάτες τους. “Σε όλες τις χώρες ο δήμος αποφασίζει για την τύχη του λιμανιού. Εδώ ο δήμος θεσμικά δεν έχει ρόλο για το λιμάνι, δεν μας ρωτά η κεντρική κυβέρνηση” είπε, προτείνοντας σταλεί μια επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία να ξεκαθαρίζεται η στάση των φορέων. Υπέρ της παραχώρησης χρήσεων σε ιδιώτες με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. “Η παραχώρηση ξαναβάζει την ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο” τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ Γιάννης Δελλής τάχθηκε κατά οποιασδήποτε κίνησης που ευνοεί την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Επιχειρηματίες: “Ο χρόνος μετρά αντίστροφα”

Το λιμάνι είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της πόλης, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης. Όπως είπε, μπορεί η παραχώρηση χρήσεων να είναι καλύτερη λύση από τη συνολική πώληση, “το μείζον όμως είναι ο χρόνος. Ήδη χάσαμε πέντε χρόνια (σ.σ. από τον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό) και στο μεταξύ αναπτύσσονται ανταγωνιστικά λιμάνια στα Βαλκάνια. Αν εκσυγχρονιστεί και ο σιδηρόδρομος, χάνουμε μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχουμε” είπε. Από την πλευρά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ηλιάδης τόνισε ότι “η ζημία που πάθαμε από τις απεργίες του 2008 δεν ισοσκελίστηκε ποτέ. Χάσαμε αρκετά χρόνια και αναπτύχθηκαν τα ανταγωνιστικά λιμάνια σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σερβία. Αν δεν πάρουμε γρήγορα μια απόφαση. θα έχουμε εσωτερικό ανταγωνισμό από τον Πειραιά και θα χάσουμε το πλεονέκτημα της εγγύτητας στην ενδοχώρα, γιατί κωλυσιεργούμε” είπε. Με ένα γρήγορο σιδηροδρομικό δίκτυο τα εμπορεύματα θα μπορούν να φεύγουν σιδηροδρομικώς από τον Πειραιά στη βαλκανική ενδοχώρα.

Εργαζόμενοι: “Να γίνει η κερδοφορία ανάπτυξη”

Το λιμάνι σταμάτησε να αναπτύσσεται από τα μέσα του ’90, δεν έχουν γίνει νέες υποδομές, ενώ η τελευταία γερανογέφυρα αγοράστηκε το 1995, ανέφερε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο λιμάνι Φανή Γουργούρη, σχολιάζοντας ότι το λιμάνι είναι μεν κερδοφόρο, αλλά “δεν μπορεί να κάνει την κερδοφορία του ανάπτυξη, Θέλουμε ένα δημόσιο λιμάνι που να αναπτύσσεται ,να προσελκύει φορτία να δημιουργεί cluster υπηρεσιών, για να καρπώνεται την ωφέλεια όλη η οικονομία της πόλης. Το λιμάνι πρέπει να γίνει κρίκος στην αλυσίδα της μεταφοράς και να βοηθά την εγχώρια επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης χαρακτήρισε “σκάνδαλο” το να πουλιέται ένα λιμάνι με τέτοια οικονομικά αποτελέσματα και με αποθεματικά 100 εκατ. ευρώ και άμεση πρόσβαση σε δανεισμό. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το λιμάνι μπορεί να αυτοχρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του, αλλά σημείωσε ότι “δεν είμαστε δογματικοί” για την πιθανότητα συνεργασίας ιδιωτών και δημοσίου, αλλά τοποθέτησε αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον.

Στ. Αγγελούδης: "Ιδιώτης που θα διακινεί φορτία μέσω του λιμένα"

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στην αύξηση διακίνησης που στηρίχτηκε σε επιχειρησιακό σχεδιασμό. “Η πλειοψηφία των μετοχών δεν μπορεί να φύγει από τον έλεγχο των κοινωνικών φορέων ή του κράτους, αλλιώς μετατρέπεις ένα κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό”. Όπως είπε, το 96% των λιμένων της Ευρώπης ακολουθήθηκε στο μοντέλο που προτείνουν οι φορείς της πόλης: τα λιμάνια τα δουλεύουν ιδιώτες που επενδύουν κεφάλαια και προσελκύουν εμπορική δραστηριότητα. Ο κ. Αγγελούδης τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων σε εξειδικευμένο πάροχο, που είναι και διακινητής κοντέινερ, με την προοπτική να διακινεί τα φορτία του μέσω Θεσσαλονίκης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή:  makthes.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Salonikainfo - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger