Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιες είναι οι πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν στην επιφάνεια του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, οι πρωτεΐνες αυτές επιτρέπουν στο σπερματοζωάριο να «αναγνωρίζει» το ωάριο και το αντίστροφο.
Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για καινοτόμες και πιο αποτελεσματικές λύσεις για την υπογονιμότητα αλλά και νέες μεθόδους αντισύλληψης.
Η πρωτεΐνη Izumo που υπάρχει στο σπερματοζωάριο και του επιτρέπει να αναγνωρίζει το ωάριο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2005 από Ιάπωνες ερευνητές, όμως παρέμενε άγνωστο ποια είναι η συμπληρωματική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ωάριο και επιτρέπει τελικά τη γονιμοποίηση.
Μια ομάδα επιστημόνων από το ερευνητικό ινστιτούτο Σάνγκερ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη ενώνεται με την πρωτεΐνη Izumo και η διαδικασία αυτή οδηγεί στην επιτυχή γονιμοποίηση.
Το όνομα που έδωσαν στη νέα πρωτεΐνη είναι Juno.
Ο επικεφαλής της νέας έρευνας Δρ Γκάβιν Ράιτ δήλωσε πως ο εντοπισμός των συγκεκριμένων μορίων που παρέχονται από το ωάριο και το σπερματοζωάριο είναι απαραίτητος ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα τόσο στη σύλληψη όσο και την αντισύλληψη.
Πηγή: onmed.gr