Ο Μάικλ Τζέι Φοξ, βγήκε μπροστά για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για την ασθένεια που στιγματίζει
“Μπορεί να θεωρούμαι καλό παιδί, όταν όμως ο γιατρός μου πρωτοείπε ότι πάσχω από Πάρκινσον, μου ‘ρθε κυριολεκτικά να τον σκοτώσω”, λέει ο Μάϊκλ Τζεϊ Φοξ, ο γνωστός Αμερικάνος ηθοποιός στον οποίον διαγνώστηκε η ασθένεια όταν ήταν μόλις 30 ετών το 1991. Ο σταρ του Χόλυγουντ έζησε με αυτό το μυστικό για 7 ολόκληρα χρόνια, ώσπου μίλησε δημοσίως για την κατάστασή του.
Δεν αρκέστηκε μόνον σε αυτό. Είναι μια από τις διασημότητες που αναφέρεται συχνά στην προσωπική του εμπειρία και πως αυτή άλλαξε την ζωή του, την σχέση με την οικογένειά του και κυρίως το βλέμμα του στον κόσμο. Στόχος του ήταν και είναι να βγάλει τα θύματα της νόσου από την αφάνεια και την ντροπή και να τα βοηθήσει να απενοχοποιηθούν απέναντι στην κοινωνία.
Με τις δημόσιες αναφορές του για το Πάρκινσον, ο Μάϊκλ Τζει Φοξ ελπίζει ότι θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη που αντιμετωπίζει τους πάσχοντες με προκατάληψη αλλά κυρίως να ενθαρρύνει όσους έχουν τα συμπτώματα να κάνουν ειδικές εξετάσεις και να μην κρύβουν το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”. “ Δεν έχω την δυνατότητα να επιλέξω ανάμεσα στο να πάσχω ή να μην πάσχω από την ασθένεια. Εχω όμως ελευθερία επιλογών στο πως θα αντιμετωπίσω την κατάστασή μου” είναι μια από τις γνωστές του ρήσεις που φανερώνει την στάση του απέναντι στα πράγματα. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτική σειρά παίζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του.
Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη νευροεκφυλιστική νόσος, μετά τη νόσο του Αlzheimer, οποία χαρακτηρίζεται από μια προοδευτική απώλεια των νευρώνων της ντοπαμίνης στη μέλαινα ουσία (substantia nigra). Γύρω από την νόσο υπάρχουν δυστυχώς πολλοί μύθοι.
Ο πρώτος είναι πως η ασθένεια αφορά τους ηλικιωμένους. Ομως υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό διαγνώσεων σε άτομα που είναι πολύ νεότερα. Μάλιστα ένα 10% των πασχόντων είναι κάτω από τα 40 τους έτη. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς πέραν της φαρμακευτικής αγωγής. Εχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση βοηθά πολύ στο να έχουν καλύτερη ψυχική αλλά και σωματική υγεία. Ο τρίτος μύθος είναι πως η νόσος συνδέεται με την κληρονομικότητα. Μόνο 5% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είχε γονείς με την ίδια ασθένεια.
Δυστυχώς, ο φόβος για την κοινωνική απόρριψη διαιωνίζει αυτά τα ψεύδη και αποθαρρύνει πολλούς από το να αναζητήσουν την βοήθεια ενός γιατρού παρά το ότι τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ποια είναι αυτά; Το τρέμουλο, οι σφιχτοί μύες, η δυσκολία να γίνουν γρήγορα οι κινήσεις αλλά και τα θέματα ισορροπίας.
Ανάμεσα στους πάσχοντες υπάρχουν πολλοί ακόμα διάσημοι εκτός από τον Μάϊκλ Τζέι Φοξ. Ο διάσημος πυγμάχος Μοχάμεντ Αλι νόσησε το 1984 και μάλιστα ορισμένες επιστημονικές έρευνες συσχέτισαν το γεγονός ότι αρρώστησε με τα απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι που δεχόταν σε κάθε αγώνα.
Ο ηγέτης της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ επίσης υπέφερε από την ασθένεια. Η Ελέν Μίρεν δεν πάσχει από Πάρκινσον αλλά είχε την ευαισθησία να ηγηθεί μιας εκστρατείας ενημέρωσης στην Βρετανία για να βοηθήσει τους νοσούντες. Εξαιτίας της φύσης των συμπτωμάτων, ορισμένοι μπερδεύουν τους νοσούντες με μεθυσμένους ή απλώς πιστεύουν ότι έχουν περίεργη συμπεριφορά. H 11η Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της νόσου αλλά και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια. Μόνο στην Αμερική οι ασθενείς του Πάρκινσον ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αλλά δυστυχώς οι προκαταλήψεις παραμένουν ακόμα πολύ ισχυρές.
Από την Μαργαρίτα Πουρνάρα
Πηγή: news247.gr